Zakladatel Pirátů Kadeřávek: Funkci předsedy vezme jen sebevrah. Žádného Toma Cruise nemáme

Jiří Kadeřávek

Gregorová ke konci Bartoše v čele Pirátů

Piráti žádného Toma Cruise z Mission Impossible nemají. Ten, kdo nahradí Ivana Bartoše ve funkci předsedy, bude sebevrah. V rozhovoru pro CNN Prima NEWS to řekl Jiří Kadeřávek. Zakladatel a nyní již bývalý člen Pirátů se mimo jiné rozpovídal o chybách nejmenší vládní strany z poslední doby. V čem se podle něj Piráti za posledních 15 let změnili? A co Kadeřávek říká na slova Jana Lipavského o tom, že se strana „musí zbavit komoušů a ultralevičáků“?

Jak se vám jako zakladateli Pirátské strany kouká na výsledek krajských a senátních voleb?
Říkal jsem, že to pro Piráty nedopadne dobře. Tendence byly poměrně jasné a těžko zvrátitelné. Takhle špatný výsledek jsem ale nečekal ani já.

Je podle vás dobře, že Ivan Bartoš opustí funkci předsedy Pirátů?
Myslím, že to měl udělat dříve. Teď už to nebude mít takový efekt. Dlouhou dobu tvrdil, že dokáže napravit průšvih, k němuž došlo s koalicí PirSTAN. Říkal to společně s těmi, kteří ho způsobili. Nyní se znovu ukázalo, že se to Ivanu Bartošovi nepodařilo. Teď mu asi už nic jiného než rezignace nezbylo. Já sám jsem ze strany odešel v létě, abych ho nemusel vyzývat k odstoupení každé dva měsíce.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Zbavme se pirátských „komoušů“, řekl Lipavský. Žádné neznám, reagovala senátorka Šípová

Chápu správně, že podle vás měl Ivan Bartoš skončit jako předseda již v roce 2021 po sněmovním kroužkovacím masakru se Starosty?
Přesně tak. Tehdy jsem to veřejně deklaroval, že by si Ivan měl vzít pauzu, odpočinout si a získat trošku jinou perspektivu i nadhled. Potom se zase mohl vrátit a naplno pracovat pro Pirátskou stranu. Piráti si vždy zakládali na tom, že by politik měl nést odpovědnost za své kroky. Spojení se Starosty byla opravdu velká chyba. Myslím, že po koalici PirSTAN část členské základny přestala věřit v pirátskou značku.

Má Pirátská strana bez Ivana Bartoše v čele vůbec šanci dostat se příští rok do Sněmovny?
Nemyslím si, že by tato otázka stála na tom, jestli je Ivan Bartoš ve vedení strany nebo ne. Současný problém Pirátů ani nesouvisí s předsedou. Jsem přesvědčen, že šance zvrátit současné tendence během jednoho roku je velmi malá.

Vidím ale malou naději, že se strana dokáže obrodit v nějakém delším časovém horizontu. Musí si ovšem jasně říct, jestli se chce vrátit k původním občanským a individualistickým ideálům, jako jsou ochrana soukromí či ochrana občana proti státní byrokracii. Druhá možnost je stát se systémovou stranou. A křídlo, které v tomto souboji „nevyhraje“, by mělo z té strany odejít, aby bylo úplně jasné, co vlastně Piráti reprezentují. Jestli se strana rozhodne nevracet k původním ideálům, bylo by na místě položit si otázku, zda název Piráti ještě vůbec něco symbolizuje. Teď si myslím, že ta značka je spíše přítěží.

Kdyby Piráti dnes hráli roli konstruktivní opozice, pohybovali by se někde okolo 10 až 15 procent.

Mají současní Piráti ještě něco společného se stranou, kterou jste v roce 2009 zakládal?
Určitě mají. V té straně se stále nachází velké množství lidí, kteří se původním ideálům nezpronevěřili. Zároveň jim vadí současné směřování strany. Určitá část členské základny nadále reprezentuje původní Piráty.

Kdo mezi takové Piráty patří?
Konkrétní jména se mi nechce uvádět.

Už jste zmínil, že považujete za chybu předvolební koalici se Starosty z roku 2021 i jistý odklon Pirátů od původních hodnot. Napadají vás další pirátské chyby, kterými byste vysvětlil katastrofický neúspěch v letošních evropských, krajských a senátních volbách?
Myslím, že jsme neměli jít do vlády. Říkal jsem to už v roce 2021. Kdyby Piráti dnes hráli roli konstruktivní opozice, pohybovali by se někde okolo 10 až 15 procent. Mohli by korigovat kroky vlády z pozice demokratické opozice. Nyní na tu kritiku zbyli jen populisté, což je samozřejmě špatně.

V Pirátech jsem viděl jakousi naději pro Českou republiku. Zkrátka že tady bude liberální a demokratická strana, která ponese Havlův odkaz.

Měli by Piráti teď opustit vládu? Nebo už je podle vás pozdě?
To je podle mě momentálně úplně stejně irelevantní otázka, jako kdo bude dalším předsedou. K té škodě už došlo. Pokud by teď Piráti opustili vládu, tak to způsobí asi stejnou škodu, jako když v té vládě setrvají.

Nyní je otázkou, jaký cíl si vlastně zvolí. Jestli bude hlavním cílem úspěch v příštích parlamentních volbách, tak by Piráti měli ve vládě setrvat. Pokud si strana opravdu přizná, že na reformování a očištění své značky bude potřebovat delší časové období, pak by mělo smysl odejít z vlády ihned.

I když jste již zmínil, že nepovažujete za důležité, kdo se stane novým předsedou Pirátů, přesto bych se vás zeptal... Kdo jím podle vás bude?
Žádného Toma Cruise z Mission Impossible nemáme, takže nevím. Ten, kdo to vezme, bude sebevrah. Jeho úkol bude opravdu strašně těžký. Strana navíc nemluví jednotným hlasem. Řekl bych, že problém nemá rychlé ani správné řešení. A musím přiznat, že mě to obrovsky mrzí. V Pirátech jsem viděl jakousi naději pro Českou republiku. Zkrátka že tady bude liberální a demokratická strana, která ponese Havlův odkaz. Za poslední roky si bohužel tento obraz dost pokazila.

Je pravda, že nám v poslední době ublížil důraz na některá woke a progresivní témata. Progresivní levice, do které se někteří Piráti profilují, straně spíš škodí.

Jan Lipavský v rozhovoru pro web Novinky.cz uvedl, že se strana „musí zbavit komoušů a ultralevičáků a vypnout stranické fórum“. Co na to říkáte?
Zaráží mě, že ministr zahraničí, který by měl být mistrem diplomatické mluvy, používá takové výrazy. To se mi nelíbí. Rozumím tomu tak, že Jan Lipavský mluví o jakémsi názorovém „očištění“, aby strana mluvila více jednotným hlasem. O tom už jsem sám hovořil. Vede k tomu i nápad zásadního omezení pirátského fóra. Je pravda, že právě přes fórum více dochází k přenosu různorodějších názorů. Jenže otázkou je, jak se Piráti budou chtít profilovat a čím budou chtít zaujmout voliče, popřípadě se odlišit od politické konkurence. Stranické fórum je jedním z jejich signifikantních charakterů.

Když jsem naposledy koukal na pirátské fórum, hned několikrát jsem tam viděl názor, že se strana odklonila od centristické a liberální politiky značně doleva a že by se měla posunout opět více do středu. Myslíte, že na tom něco je?
Sám jsem více středový. A je pravda, že nám v poslední době ublížil důraz na některá woke a progresivní témata. Tím ani neříkám, že bych některá z nich vnímal jako vyloženě škodlivá. Nicméně kapacita českého voliče přijímat změny je do určité míry omezená. Nejde jen o to, co hlásáte, ale i kdy to hlásáte. V tom se stala chyba. Některé kontroverzní věci, se kterými jsme přišli, nebudou za pět nebo deset let představovat žádný problém.

Opravdu ale nyní vidím, že progresivní levice, do které se někteří Piráti profilují, straně spíš škodí. Důraz na individuální svobody je přitom v rozporu s některými kolektivistickými myšlenkami. To musí být každému zcela zřejmé. Pokud by se strana posunula více do středu, já to rozhodně uvítám.

Tagy: