Maláčová chce vést SOCDEM. Vykročila proti „neschopné a prolhané“ vládě, přidal se i Zaorálek

V čele SOCDEM chce zasednout exministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová. V úterý ráno to oznámila na síti X. Podporu získala i od exministra zahraničí Lubomíra Zaorálka, který hodlá znovu kandidovat do vedení strany. Maláčová se v příspěvku současně opřela do vládní koalice. Mimoparlamentní SOCDEM vedl až do krajských voleb Michal Šmarda, ten však po neúspěchu v regionech uvedl, že předsednictví nehodlá obhajovat.

„Máme tu neschopnou, prolhanou vládu, která porušila všechny sliby. Chci, aby sociální demokracie nemlčela. Musíme se ozvat, protože jsme tu byli vždy od toho, abychom se zastávali pracujících lidí,“ opřela se Maláčová do vládního kabinetu v příspěvku na síti X.

K TÉMATU: Fórum, jako mají Piráti, nefunguje a u STAN ho nechci, řekla Vaňková. Juchelka se tam chodí bavit

I proto se rozhodla ucházet o vedení SOCDEM. „Z minulosti víte, že co slíbím, to splním, a že se ničeho nebojím,“ dodala a společně s exministrem zahraničí Zaorálkem, který ji v tomto kroku vyjádřil podporu, zakončila příspěvek heslem: „Jdeme do toho!“.

Strana podle Zaorálka nereaguje na konflikty a pobouření, které se kolem ní odehrávají. „Stále nemá charakter, podle něhož by lidé poznali, co vlastně chceme. Byli jsme ujištěni, že strana už nikdy nebude v předklonu. Jenže ani to se nezměnilo,“ posteskl si exministr a zdůraznil, že právě v této pozici je SOCDEM před vládní koalicí.

„Toto se musí změnit – proto budu znovu kandidovat do vedení sociální demokracie. Chci současně podpořit na post předsedy někoho, o kom vím, že má odvahu a je slyšet,“ řekl Zaorálek ke své volbě.

Dosluhující šéf SOCDEM Šmarda v neděli uvedl, že končí v čele strany. Pro CNN Prima NEWS potvrdil, že nehodlá obhajovat předsednický post na říjnovém sjezdu sociálních demokratů.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Piráti skvěle perou špinavé prádlo, glosoval Kubáček. Upozornil, že obviňování z „komoušství“ je cesta do pekel

Tagy: