Bartoš dostal od spolustraníků těžkou sodu, říká Valeš. ODS podle něj řeší ďábelské dilema

Ivan Bartoš

Valeš ke konci Bartoše v čele Pirátů

Odcházející předseda Pirátů Ivan Bartoš dostal na stranickém fóru nakládačku, uvedl ve vysílání CNN Prima NEWS politolog Lukáš Valeš. Zmínil i možné nástupce, kteří se nyní mohou chopit pirátského kormidla. Strana se podle něj ve vládě stala „hodným dítětem“ a rezignovala na své dřívější ideje. Politolog zmínil také povolební vyjednávání ve Středočeském kraji, kde vítězné ANO postavilo třetí ODS před „ďábelské dilema“. Dlouholetý šéf Pirátů podal po propadu své strany u krajských voleb rezignaci, oznámil to v neděli.

Personální bouři v čele Pirátů označil Valeš za zajímavý obrat. „Bartoš s předsednictvem pouze nabídli rezignaci, tudíž chtěli, aby o jejich osudu rozhodla strana. Jenže to už ministr pro místní rozvoj dostal na internetovém pirátském fóru těžkou nakládačku,“ poznamenal.

K TÉMATU: Povodně ukázaly závažnou slabinu státu, míní politolog. Bude třeba přepracovat právní systém

Do Bartoše se tak prý opřeli i známí straníci, mezi nimi například i dosluhující pirátský hejtman Rudolf Špoták. „Dostal od nich těžkou sodu, aby okamžitě podal rezignaci na post předsedy. Situace byla neudržitelná. Pokud by sám neodešel, během hlasování by byl odejit,“ zdůraznil politolog v pořadu Nový den na CNN Prima NEWS.

Do čela strany se prý teď nikomu nebude chtít. „Ideálním adeptem by byl někdo z vládních činitelů. Vždy je dobré, když je šéf strany současně i součástí exekutivy. Možností však moc není. Ministra zahraničí Jana Lipavského si jako silného lídra neumím představit, o ministrovi pro legislativu Michalu Šalomounovi moc nevíme, jelikož se neprojevuje,“ zhodnotil politolog.

Strana by podle Valeše potřebovala „krizového manažera, který je dobře obeznámen s chodem strany“. Zmínil například poslankyni Olgu Richterovou nebo členku Rady vlády pro koordinaci politiky v oblasti závislostí Janu Michailidu. „Hovoří se o europoslankyni Markétě Gregorové, ovšem ta je spojena se současným předsednictvem,“ upozornil.

„Jako vejce vejci“

Politolog rovněž řekl, že Pirátům se z vlády nechce. „Kritizovali korupci nejen v hnutí ANO, ale i u svých současných partnerů ve vládě. Nyní se koaličním stranám podobají jako vejce vejci, zvláště TOP 09 a Starostům. Pokud by Piráti nerezignovali na svůj profil, rezignovali by na angažmá v kabinetu Petra Fialy (ODS), jelikož svou účast nezvládli a navíc byli vládou dotlačeni ke kompromisům, které jsou daleko za hranou původní pirátské identity,“ podotkl.

Zmínil také, že strana dnes na politické mapě nepředstavuje autentickou možnost pro voliče: „Piráti byli hodným dítětem vlády, vše odsouhlasili. Měli by radikálně změnit svou politiku – problém je, že se s nimi nyní vleče tato vládní zkušenost. Chovají se totiž občas systémověji než tradiční strany, které dříve kritizovali. Tento postoj jim už nikdo neuvěří.“

Ďábelské dilema pro ODS

Odborník rovněž okomentoval povolební dění ve Středočeském kraji. I když zde vyhrálo hnutí ANO, druhé hnutí STAN a třetí Spolu mohou vytvořit dostatečnou koalici k tomu, aby vítěze obešlo. „ODS nasadila svého poslance Jana Skopečka, aby byl důstojným soupeřem současné hejtmanky Petry Peckové (STAN). Dokazuje to mimo jiné, že zatímco na celostátní úrovni koaliční strany spolupracují, na té krajské si šly systémově po krku,“ připomněl Valeš.

Odchod Bartoše z čela Pirátů zhodnotila PR manažerka Denisa Hejlová:

„První ANO však občanským demokratům udělalo gentlemanskou nabídku v podobě křesla hejtmana pro Skopečka, pokud dojde ke koaliční spolupráci s ODS. Pro vládní stranu je to ďábelské dilema, zda získat hejtmana, což by bylo dobré, jelikož jich hodně ztratí, nebo zachovat spojení v kabinetu i na krajské úrovni,“ dodal politolog s tím, že je přikloněn k variantě Skopečka jako hejtmana i za cenu spolupráce ANO s ODS.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Kdo povládne krajům? Někde jsou koalice „upečeny“, jinde se intrikuje a jednání stále běží

Tagy: