Odejdou Piráti z vlády kvůli zpackaným volbám? Změny jsou možné, připustila Gregorová

Europoslankyně Markéta Gregorová

Gregorová o propadáku Pirátů ve volbách

Jedním z hlavních příběhů letošních krajských voleb je totální výbuch vládních Pirátů. Pouze v jednom kraji se zástupci této strany dostali do zastupitelstva. Podle europoslankyně Markéty Gregorové jsou volby velkým neúspěchem, který se může promítnout i do podoby vlády Petra Fialy (ODS). Pirátka v pořadu Partie Terezie Tománkové na CNN Prima NEWS připustila, že změny v kabinetu jsou možné. V neděli už kvůli výsledkům voleb rezignovala třetí místopředsedkyně Jana Holomčík Leitnerová.

Gregorová po sobotních výsledcích neskrývala zklamání. „Je to samozřejmě debakl a pro mnohé lidi je to zklamání. V evropských volbách nám průzkumy dávaly 10 až 12 procent, nakonec to bylo pouze šest procent. I v těchto volbách jsme měli hladce překročit pětiprocentní hranici a nakonec se to povedlo jen v Plzeňském kraji. Vidíme tu velký nepoměr v tom, co jsou naše očekávání,“ řekla Gregorová pro CNN Prima NEWS.

ČTĚTE TAKÉ: Kdo jsou vítězové a poražení senátních voleb? Fischer s Čunkem triumfovali, Hašek a Wagenknecht končí

Podle ní nelze v současné době spojovat otázku odchodu Pirátů z vlády kvůli neúspěchu v krajských volbách. „Poté, co bude, či nebude vyjádřena důvěra současnému předsednictvu, je možné, že vedení započne určité změny a diskuze. Teď ale mají Piráti rozpracované věci, jako třeba digitalizaci stavebního řízení nebo druhé čtení zákona o dostupném bydlení. Odcházet od těchto rozpracovaných věcí není podle mého úplně moudré,“ řekla Gregorová.

V reakci na špatné výsledky z voleb rezignovala v neděli třetí místopředsedkyně Pirátů Jana Holomčík Leitnerová. Ve vedení opustí své místo na konci září.

Gregorová je řadovou místopředsedkyní a i na ní míří kritika od členské základny Pirátů. V současné době celostátní fórum rozhoduje o tom, zda bude odvoláno republikové předsednictví. „V rámci něj jsme měli některé věci rozdělené a nelze zakrýt, že to byla týmová snaha a jako tým bychom se k výsledkům měli postavit,“ řekla jediná pirátská europoslankyně.

Gregorová také uvedla, že se do stranické diskuze bude zapojovat. Podle ní je totiž důležité zjistit, jak členové vnímají její zodpovědnost ve vedení. Zároveň ale odmítá, že by měla snahu stát se v nejbližší době předsedkyní. „Jsme v situaci, kdy máme sněmovní volby za rohem. Zcela jasně odmítám, že bych do nich chtěla kandidovat,“ řekla.

Pospíšil: Ať Piráti dokončí, co zpackali

Podle někdejšího europoslance Jiřího Pospíšila (TOP 09) je otázkou, zda by se v případě odchodu Pirátů z vlády něco změnilo k lepšímu. „Aby to spíš nebylo z bláta do louže. Já bych byl radši, kdyby Piráti dokončili to, co zpackali, a aby to začalo fungovat,“ řekl v pořadu Partie Terezie Tománkové Pospíšil.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Babiš po volbách předvedl triumfální taneční kreace. Expremiér se pořádně odvázal, sklidil chválu i posměch

Poslankyně Věra Kovářová (STAN) namítá, že nejprve si Piráti musí své problémy vyřešit interně. „Mají před sebou dva velké úkoly. Digitalizaci stavebního řízení a zákon o dostupném bydlení. Pokud by odešli z vlády, tak by vinu za své neúspěchy svalovali na vládu. Pevně doufám, že zůstanou její  součástí, řekla Kovářová.

Tagy:
politika Plzeňský kraj volby Česká pirátská strana europoslanec Věra Kovářová vláda Markéta Gregorová politické strany a hnutí