Odvolání Bartoše je podraz v přímém přenosu, řekl Pirát Peksa. Navrhuje opustit vládu

Mikuláš Peksa

Peksa o odvolání ministra Bartoše

Za podraz v přímém přenosu označil někdejší europoslanec Mikuláš Peksa (Piráti) úterní návrh premiéra Petra Fialy (ODS) na odvolání ministra pro místní rozvoj Ivana Bartoše (Piráti). Ve vysílání CNN Prima NEWS zároveň uvedl, že je pro odchod z vládní koalice.

„Absolutně mě to překvapilo,“ reagoval ve vysílání CNN Prima NEWS na informace o návrhu na odvolání ministra pro místní rozvoj Bartoše bývalý europoslanec Peksa. Po Bartošově ranní schůzce s premiérem Fialou podle něj vše směřovalo k tomu, že Piráti ve vládě pokračují dál. „Tohle je ale úplná změna oproti tomu, co bylo řečeno. Nemám jiná slova než naprostý podraz v přímém přenosu,“ uvedl Peksa.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Maláčová chce vést SOCDEM. Vykročila proti „neschopné a prolhané“ vládě, přidal se i Zaorálek

Dodal, že nevidí důvod, proč s partnery, kteří neumí dodržovat slovo, v jakémkoliv smyslu pokračovat ve spolupráci. „Jsem jednoznačně pro opuštění tohoto kabinetu. Technicky už tam vlastně nejsme, protože pokud vyhazují naše ministry, nemůžeme akceptovat pokračování v téhle formě,“ popsal Peksa.

Piráti podle něj budou formulovat vlastní alternativu fungování České republiky. „Pod vedením této vlády žádných zajímavých výsledků dosaženo nebylo. Ať už to měla být legalizace, manželství pro všechny, výdaje do vzdělávání – nic z toho se nezrealizovalo. Tuto vizi budeme muset přeformulovat a předložit ji znovu, protože s lidmi, kteří jsou ve vládě, se to zrealizovat nedá,“ uvedl Peksa.

V době, kdy byl Peksa hostem ve vysílání CNN Prima NEWS, zahájili Piráti na svém fóru hlasování o odchodu z vlády. Drtivá většina zatím hlasovala „pro“.

Bartoš odejde koncem září

Fiala navrhne odvolání Bartoše k 30. září prezidentu Petru Pavlovi. Svůj krok vysvětlil tím, že Bartoš podle něj není schopný manažersky dotáhnout digitalizaci stavebního řízení do úspěšného konce.

„Ačkoliv jsem opakovaně Ivanu Bartošovi dával čas na vyřešení situace, nejprve do konce srpna, poté do konce září, musím konstatovat, že úspěšný konec je stále v nedohlednu,“ napsal Fiala na sociální síti X. Dodal, že jako člověk, který je odpovědný za naplňování programového prohlášení a fungování vlády ČR, v současné době bohužel jiné řešení nevidí. Od středy bude mít digitalizaci na starost tým v čele s ministrem dopravy Martinem Kupkou (ODS).

Fiala dále uvedl, že je spokojený s prací ostatních pirátských ministrů a své rozhodnutí nepovažuje za vypovězení koaliční smlouvy. Piráty žádá, aby předložili svého kandidáta na nového ministra pro místní rozvoj.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Povodně ukázaly závažnou slabinu státu, míní politolog. Bude třeba přepracovat právní systém

Tagy:
politika ODS Petr Fiala CNN Prima NEWS Ivan Bartoš Česká pirátská strana europoslanec Mikuláš Peksa vláda ministr pro místní rozvoj České republiky