Ohňostroj bude, oslavujeme naději. Rakušan se zviditelňuje, zlobí se starosta za ODS

Vít Rakušan

Města ruší ohňostroje kvůli střelbě

Apel ministra vnitra Víta Rakušana, aby starostové zvážili pořádání novoročních ohňostrojů a utlumili jejich konání vzhledem k masakru na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy, všichni starostové zřejmě nevyslyší. Lidé by se neměli neustále ohlížet nazpět, tvrdí například Vít Aldorf (ODS), starosta Oslavan. Poznamenal, že se někteří politici snaží prostřednictvím smutné události zviditelnit, včetně Rakušana. Podobně se vyjádřil také ústecký primátor Petr Nedvědický (ANO).

Lidé by se podle Aldorfa neměli dívat zpět do minulosti, přetrvává pak mezi nimi nervozita z tragédie. „Byl den státního smutku, každý se s tím vyrovnal po svém, ale je potřeba se dívat dál,“ řekl Aldorf v rozhovoru pro iDNES.cz.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Večírek ministerstva v době střelby? Ukončili jsme ho předčasně, brání se Jurečkův resort

Ve svém prohlášení napsal, že politici zneužívají smutnou událost ke svému zviditelnění. Později upřesnil, že tím myslel i Rakušana. „Už toho bylo dost. Nad tím se má zavřít voda, aby si z toho šíleného střelce ještě někdo nevzal příklad,“ pokračoval starosta za občanské demokraty s tím, že za rozhodnutím uspořádat ohňostroj stáli i kolegové z radnice.

Podle ústeckého primátora Petra Nedvědického by rovněž bylo chybou vyhovět motivaci vraha, „který zabíjel, aby získal proslulost a hovořilo se o něm“. Odkazoval se také na slova premiéra Petra Fialy (ODS), který ve vánočním projevu zmínil, že další rok by měl být o naději.

„Vnímejme proto ohňostroj, který proběhne v Ústi nad Labem, jako oslavu naděje, že se pro občany chystá rok nový, příjemnější a lepší,“ sdělil ve vysílání CNN Prima NEWS. Ústecká vyhláška navíc dovoluje obyvatelům odpalování vlastní pyrotechniky jen na Silvestra a Nový rok, tudíž doufá, že individuálních excesů bude co nejméně. „Obavy, že by občané zneužívali pyrotechniku, nejsou na místě,“ ujistil Nedvědický.

Řeporyje ohňostroje vynechají

Jsou nicméně města, která apel ministra Rakušana vyslyšela. Příkladem jsou Louny, které se rozhodly brát ohled nejen na tragickou událost, ale také domácí mazlíčky. Loučení s koncem roku se tak obejde bez oficiální pyrotechnické show. O tišší oslavy město požádalo také své obyvatele.

„Rádi bychom spolu s vámi oslavili příchod nového roku se vzpomínkou na oběti hrůzného činu na FF UK. Tato vzpomínka i s ohledem na domácí zvířata by měla mít tichou a poklidnou formu. Prosíme vás o zvážení použití hlučné pyrotechniky. Lidské pochopení, solidarita a slušnost by pro nás nyní měly být víc než bujaré a hlučné oslavy. Tichou podobu oslav jistě ocení i domácí a divoká zvířata, která s námi sdílí životní prostor,“ uvedlo vedení města prostřednictvím tiskové zprávy.

Nejinak tomu je i v případě Řeporyjí, jak ve čtvrtek večer potvrdil starosta Pavel Novotný. „Pan ministr Rakušan poprosil šest tisíc starostek a starostů o malou slohovku. Tu svou (umí psát) napsal navíc moc pěkně. Tak se s tím všici nějak pereme. Někteří (já) navíc s pocitem, že nás to také mohlo napadnout i bez Rakušana,“ vzkázal na sociální síti X a zveřejnil dopis, v němž žádá spoluobčany, aby se letos obešli bez rachejtlí a dělobuchů.

Ministr Rakušan zdůraznil, že nikomu nepřikazuje, aby se ohňostroje kompletně rušily. To ani není v jeho pravomoci, dodal. Pouze podle svých slov poprosil starosty o zvážení, jak se k letošním oslavám nového roku postavit, aby se bral ohled na důsledky traumatické události. Možným řešením je podle něj i uspořádání oficiálního městského ohňostroje výměnou za to, že se obyvatelé naopak uskromní.

„Mluvil jsem s lidmi, kterých se událost dotkla. Zároveň jsem sledoval, kolik bylo v posledních dnech nahlášeno ‚střelby‘ – a byla to pyrotechnika. Lidé jsou citliví a hluk jim připomíná střelbu. Opatrnost je na místě,“ uvedl telefonicky Rakušan redakci CNN Prima NEWS.

Na starosty se obrátil protože jsou to lokální autority. „Nejsem ten, kdo by starostům poroučel. Kontaktoval mě například starosta Kolína. Tam ohňostroj bude – lidé ale budou vyzvání k tomu, aby neodpalovali vlastní pyrotechniku,“ uvedl možný vzor, podle kterého se mohou ostatní inspirovat. Ke slovům starosty Aldorfa se zatím nevyjádřil.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Jak se Univerzita Karlova potýká s důsledky tragédie na filozofické fakultě? Podívejte se na rozhovor s rektorkou Milenou Králíčkovou.

Tagy:
střelba Nový rok ohňostroj tragédie Vít Rakušan ODS ministr vnitra Louny pyrotechnika zábavní pyrotechnika Oslavany sportovní střelba Filozofická fakulta Univerzity Karlovy slavnost filozofická fakulta Petr Nedvědický Vít Aldorf