Ohořelé zbytky ruských stíhaček. Fotky ukazují sílu zbraní z USA po ukrajinském útoku na Krym

Satelitní snímek pořízený a zveřejněný společností Maxar Technologies 16. května 2024 ukazuje poškození letecké základny Belbek nedaleko Sevastopolu na Krymu.

Ukrajina vyslala drony na ruské černomořské základny

Při útoku na vojenské letiště Belbek na Ruskem okupovaném ukrajinském poloostrově Krym byly v noci na středu zničeny dvě ruské stíhačky MiG-31. Původní zprávu webu Meduza potvrdily satelitní snímky, které sdílela stanice CNN. Na základnu měla zaútočit ukrajinská armáda střelami dlouhého doletu ATACMS. Ruské ministerstvo obrany ve středu uvedlo, že protivzdušná obrana tehdy zničila deset střel stejného typu.

Snímky pořízené americkými společnostmi BlackSky a Maxar, které se zabývají kosmickými technologiemi a satelitními snímky, jsou na hlavní ranveji v Belbeku vidět dva ohořelé zbytky letadel a třetí stroj umístěný v ochranném náspu. Satelitní snímky rovněž ukazují poničené budovy v okolí dráhy, píše web stanice CNN.

ČTĚTE TAKÉ: Nové zbraně z USA v akci. Tvrdý úder Ukrajinců zničil ruské MiGy, letiště zachvátily plameny

A rušno na Krymu bylo i v pátek ráno, kdy poloostrov čelil dalšímu masivnímu útoku. „Síly protivzdušné obrany, flotily a uskupení vojsk obrany Krymu v různých částech Sevastopolu pokračují v ničení bezpilotních letounů a také bezposádkových člunů,“ uvedl Ruskem dosazený gubernátor Sevastopolu Michail Razvožajev podle agentury TASS. Později na sociální síti poděkoval vojákům za to, že se jim rozsáhlý útok podařilo odrazit. „Zničeny byly desítky bezpilotních letounů a více než pět bezposádkových člunů,“ tvrdil Razvožajev a dodal, že útok si podle záchranářů nevyžádal žádné zraněné.

Tento útok je tak už druhým případem za posledních 48 hodin, kdy se Belbek stal terčem Ukrajinců.

Na dotaz ohledně možného ukrajinského úderu na Belbek odpověděl ve čtvrtek mluvčí jižní sekce ukrajinské armády Dmytro Pletenčuk: „V tuto chvíli nemůžeme oznámit žádné podrobnosti, protože v tuto chvíli nemáme žádné ověřené informace.“ CNN se obrátila na ukrajinskou armádu se žádostí o aktuální informace.

Dostal zásah i dělostřelecký sklad?

Povstalecká ukrajinská skupina na Krymu Ateš po středečním úderu na Telegramu prohlásila, že byl poškozen dělostřelecký sklad na letišti Belbek. „Bylo rovněž zaznamenáno značné poškození letištní infrastruktury v důsledku sekundární detonace,“ uvedla.

Žádný ze satelitních snímků, které má stanice CNN k dispozici, však neukazoval žádné známky toho, že by byl zasažen sklad raketových nebo dělostřeleckých zbraní nebo že by došlo k sekundárním detonacím.

Krymský poloostrov Rusko Ukrajině zabralo v rozporu s mezinárodním právem v roce 2014 a je to základna jeho černomořské flotily. V roce 2022 Moskva zahájila rozsáhlou invazi na Ukrajinu a určitá místa Krymu se od té doby stávají terčem ukrajinských útoků.

MOHLO BY VÁS TAKÉ ZAJÍMAT: Šedá myš, která má zachránit Putina. Just popsal roli nového ministra obrany

Tagy: