Strašlivé dopady neštovic. 17letému mladíkovi z Ústí museli lékaři amputovat obě nohy

Plané neštovice (Ilustrační foto)

Muž přišel o nohy kvůli planým neštovicím

Plané neštovice patří mezi celkem běžné dětské nemoci, u dospělých však mohou mít vážný průběh. Skutečnost potvrzuje i případ Tomáše z Ústí nad Labem. Kvůli této chorobě skončil v umělém spánku a lékaři mu nedávali příliš šancí na přežití. Nakonec boj o život vyhrál, přišel ale o obě nohy. Na nové kvalitní protézy se nyní skládají dárci.

Jen několik dnů před začátkem prázdnin se 17letý Tomáš osypal neštovicemi. Běžné onemocnění nabralo nečekaně agresivní průběh a mladík skončil v nemocnici. „Měl už úplný otok hlavy a byl čím dál malátnější. Nevstával z postele, bolelo ho na hrudníku a trpěl vysokými horečkami,“ řekla mladíkova sestra Monika.

ČTĚTE TAKÉ: Z okna policejní budovy na Ústecku vypadl muž. Bydlel s kolegou, utrpěl vážná zranění

Lékaři ho nakonec kvůli septickému šoku museli uvést do umělého spánku. „Večer nám dokonce volali, že se nedožije rána. Přestaly se mu prokrvovat nohy a postupovalo to stále nahoru. Proto se doktoři rozhodli amputovat mu dolní končetiny,“ popsala pro většinu lidí nepředstavitelné chvíle.

Neštovice jsou vysoce nakažlivé infekční onemocnění, které postihuje hlavně děti v předškolním věku. „Pět dní jsou ve vysokých horečkách s rozsáhlou vyrážkou a postižením sliznic. Při špatném průběhu může dojít k zánětu mozečku. U dospělých se setkáváme často s těžkým zápalem plic. Velmi závažné je nemoc prodělat v těhotenství, což může vést k postižení novorozence,“ přiblížil rizika primář infekčního oddělení Pavel Dlouhý.

Až Tomášovi skončí náročné rehabilitace, bude potřebovat protézy. Ty jsou ale velmi nákladné. Na platformě Donio se mu na ně už začali skládat dárci. „Bylo by lepší, kdybychom mohli pořídit nějaké kvalitnější, které bude mít do konce života a s nimiž bude moct běhat, pohybovat se a sportovat, aby mohl vést normální život,“ přiblížila Monika.

Více než 50 tisíc korun vybrala v charitativním běhu i Tomášova bývalá škola. Do cílové částky dvou milionů ještě schází necelých tři sta tisíc korun.

Tagy: