Pracovníci starší 65 let? Mají unikátní zkušenosti, firmy si je budou hýčkat, míní Nerudová

Danuše Nerudová v debatě ve vysílání CNN Prima NEWS

Nerudová k reformě penzí

Česká společnost se učí zaměstnávat lidi starší 65 let, řekla ve vysílání CNN Prima NEWS europoslankyně a ekonomka Danuše Nerudová (STAN). Reagovala tím na vládní návrh novely penzí, podle které by měli lidé narození po roce 1989 chodit do důchodu až v 67 letech. Podle ekonomky si budou zaměstnavatelé starší pracovníky hýčkat, protože mají hodně zkušeností.

„Pracovní trh je extrémně vysátý, máme velmi nízkou dlouhodobou nezaměstnanost a česká ekonomika stagnuje. Firmy, které chtějí expandovat, nemají pracovníky na trhu práce a manažeři v oblasti lidských zdrojů se této situaci přizpůsobují,“ řekla Nerudová v reakci na zaměstnávání osob starších 65 let.

ČTĚTE TAKÉ: Prezident Pavel v úterý jmenuje do funkce dva nové ministry. Jaké změny v úřadu chystají?

Podle ní se to tuzemská společnost učí. Mladých lidí prý bude v důsledku stárnutí populace na trhu práce méně. Firmy proto již upravují vnitropodnikové strategie směrem zaměstnávání starších pracovníků.

„Ti budou mít naprosto unikátní pracovní zkušenosti, které budou moci předávat dále. V budoucnu si tedy tyto pracovníky bude každá firma hýčkat, protože jich bude velký nedostatek,“ řekla europoslankyně ve vysílání CNN Prima NEWS.

Vládní novela penzí počítá s pokračováním zvyšování důchodového věku nad 65 let od 30. let, nižším výpočtem nových penzí, minimálním důchodem ve výši 20 procent průměrné mzdy či dřívějším důchodem za práci v rizikovém prostředí. Opozice je proti, navrhuje ponechat věkový strop na 65 letech a nechce měnit ani výpočet výše důchodu.

Nerudová je prý osobně ráda, že vláda k novele přistoupila. „Je to poměrně komplexní návrh, který obsahuje celou řadu věcí,“ sdělila Nerudová. Zastropování věku odchodu do důchodu bere od kabinetu jako snahu o nalezení konsenzu s opozicí. To považuje za správný krok, protože by se nemělo stát, aby nová Poslanecká sněmovna v příštím volebním období reformu zrušila.

„Předložená novela výrazně stabilizuje důchodový systém a je potřeba. Ten, kdo říká, že to není pravda, tak jen strká hlavu do písku a hýří populismem před volbami. Po nich ale zjistí, že ji bude muset udělat. Ale čím později se reforma zavede, tím drastičtější její opatření budou,“ dodala Nerudová.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Už tu frašku nezvládají, kritizuje vládu Kulidakis. Podle Schmarcze měl Fiala s Piráty štěstí

Tagy: