Omezme dřívější odchody do penze, navrhují Benda s Jakobem. Lidé z 3. kategorie by měli smůlu

Tři dny jednali poslanci o důchodové reformě.

Poslanci jednali o důchodové reformě

Předsedové koaličních klubů TOP 09 a ODS Jan Jakob a Marek Benda předložili návrh na výrazné omezení okruhu lidí, kteří by mohli kvůli náročnosti profesí odcházet do starobní penze dříve bez jejího krácení. Úpravu podali v pátečním druhém čtení ke sporné vládní reformě penzí. Podle Bendy jde o návrh dvou stran současné vládní čtyřkoalice.

„Budeme se muset do třetího čtení domluvit, které návrhy budou koaličně podpořeny,“ řekl novinářům Benda. Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL) potvrdil, že se o úpravě náročných profesí bude ještě jednat, stoprocentní shoda podle něho dosud nebyla.

ČTĚTE TAKÉ: Zpřísňují se podmínky pro odchod do předčasného důchodu. Co všechno se mění?

Protože Sněmovna v reformě pravděpodobně zpomalí navyšování věku pro odchod do penze z až dvou měsíců za rok na jeden měsíc ročně, umí si, jak řekl, omezení okruhu rizikových profesí představit.

Lidé, kteří by z toho vypadli, by chtěl podpořit prostřednictvím doplňkového penzijního spoření. „Abychom příspěvek zaměstnavatele navázali povinně na přispívání těm lidem do třetího pilíře,“ řekl novinářům Jurečka.

Do důchodu dříve o pět let

Lidé s rizikovou prací by podle vládní předlohy mohli chodit do důchodu až o pět let dříve podle počtu odpracovaných směn. Zaměstnavatel by za ně platil o pět procentních bodů vyšší odvody. Vládní návrh by se týkal odhadem kolem 120 tisíc lidí.

„Navrhuje se úpravu v novele zákona o důchodovém pojištění zúžit tak, aby se vztahovala jen na práce zařazené do kategorie čtvrté, tedy na práce nejrizikovější z hlediska dopadů na zdraví zaměstnanců. Práce zařazené pouze do kategorie čtvrté byly zvoleny především z důvodu, že se jedná o nejrizikovější kategorii pro zdraví, při které jsou překračovány hygienické limity, tedy hrozí vysoké riziko ohrožení zdraví, které nelze vyloučit ani při používání dostupných a použitelných ochranných opatření,“ napsali předkladatelé v důvodové zprávě.

Z předlohy by vypadly práce zařazené do třetí kategorie, pokud je doprovázejí vibrace, zátěž chladem nebo teplem či celková fyzická zátěž.

„Tímto zúžením ve vymezení okruhu rizikových prací se dosáhne určité redukce případných negativních finančních dopadů spojených s rozšířením okruhu pojištěnců s nárokem na dřívější odchod do nekráceného starobního důchodu. Předpokládá se, že půjde o necelých 15 tisíc osob,“ stojí ve zdůvodnění.

V současnosti mohou odcházet do penze bez penalizace dříve horníci z hlubinných dolů, zdravotničtí záchranáři a takzvaní podnikoví hasiči, připomněli předkladatelé. Podle nich by bylo účelné nejprve zhodnotit dopady rozšíření okruhu lidí se sníženým důchodovým věkem na ty, kteří pracují ve čtvrté kategorii prací. „A až poté případně přistoupit k další úpravě okruhu osob, kterých by se týkalo,“ dodali v důvodové zprávě.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Změny v penzijní reformě? Ve hře je zastropování věku, Vaňková naznačila i další úpravy

Tagy:
zdraví důchod Marian Jurečka politik práce politika návrh Marek Benda KDU-ČSL důchodová reforma poslanecká sněmovna vláda Jan Jakob Poslanecká sněmovna ČR starobní důchod ministr práce a sociálních věcí České republiky vládní politika