PŘEHLEDNĚ: Zpřísňují se podmínky pro odchod do předčasného důchodu. Co všechno se mění?

Pravidla pro předčasný důchod se změnila

Kdy můžeme jít do předčasného důchodu?

Zájemci o výhodné podmínky pro předčasný důchod mají od října smůlu. Čekají na ně totiž tvrdší pravidla. Nově musí vykázat minimálně 40 let doby důchodového pojištění. Ještě minulý měsíc přitom bylo podmínkou pouze 35 let. Změna reaguje na situaci z dřívějška, kdy velké množství lidí chodilo do předčasného důchodu a stát na tom velmi tratil. V průměru důchodci odcházejí do předčasné penze po 45 letech důchodového pojištění.

Opatření je jednou ze čtyř změn, které provedlo ministerstvo práce a sociálních věcí. Už loni totiž začaly platit zkrácený koeficient za předčasný důchod, nižší valorizace a také podmínky pro možnost odchodu do důchodu z předčasné penze. Až s ročním zpožděním začíná od 1. října 2024 platit minimální doba pojištění 40 let.

ČTĚTE TAKÉ: Jurečka slibuje garantované penze a ocenění péče o děti. Důchodová parareforma, zní z SPD

Platí to jak pro důchodové pojištění, tak pro náhradní dobu důchodového pojištění. „To znamená, že pro nárok na předčasný starobní důchod budou hodnoceny také doby péče o dítě do čtyř let nebo o osobu závislou na pomoci jiné osoby alespoň ve stupni II, základní vojenská služba či v určitém rozsahu též evidence na Úřadu práce ČR, doba studia na střední či vysoké škole a další,“ uvádí Česká správa sociálního zabezpečení.

Kdy lze odejít do předčasného důchodu?

Ostatní podmínky pro předčasný důchod ale zůstávají stejné. Je tedy možné do něj odejít nejdříve tři roky před dosažením důchodového věku, při výpočtu bude trvale krácen o 1,5 procenta za každých 90 dnů dřívějšího odchodu do důchodu a také procentní výměra až do dosažení důchodového věku nebude valorizována.

Zájemcům o předčasný důchod nepomůže, pokud o něj budou chtít zažádat zpětně. Dřívější odchod do předčasné penze se totiž stanoví ode dne uplatnění žádosti. Tedy v době, kdy dojde k sepsání žádosti v listinné podobě na správě sociálního zabezpečení nebo vyplněním on-line žádosti přes ePortál ČSSZ.

„Předčasný starobní důchod tak lze přiznat nejdříve ode dne podání žádosti o tento důchod, respektive ode dne doručení tiskopisu Uplatnění nároku na dávku důchodového pojištění, a nelze o jeho přiznání žádat zpětně před toto datum, pouze nejvýše čtyři měsíce dopředu,“ uvádí ČSSZ.

Valorizace důchodů 2025: pár stovek navíc

Senioři se od ledna také mohou těšit na řádnou valorizaci penzí. Od ledna se zvedne starobní důchod v průměru o 358 korun na 21 080 korun měsíčně. Všichni příjemci starobních, invalidních a pozůstalostních penzí dostanou přidáno 260 korun a k tomu se zásluhový díl penze zvýší o 0,6 procenta. O stejné procento se navýší také důchodové příplatky pro odbojáře, vězně komunistického režimu a jejich pozůstalé. Na valorizaci půjde navíc od příštího roku 12,3 miliardy korun.

Kolik je průměrný důchod?

Česká správa sociálního zabezpečení vyplácela v prvním pololetí 2,37 milionu starobních, 412 tisíc invalidních a 66 tisíc vdovských a sirotčích důchodů. Průměrná penze letos činí 20 704 korun. Desetitisíce penzí vyplácí i ministerstvo obrany, vnitra a spravedlnosti.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Mám si nasadit uši jako zajíc? Starý profesor možná neosloví každého, promluvil Fiala o své formě a pobavil internet

Tagy:
důchod práce politika Česká správa sociálního zabezpečení penze valorizace Úřad práce České republiky Ministerstvo práce a sociálních věcí České republiky starobní důchod Ministerstvo obrany České republiky předčasný důchod odchod do důchodu důchodové pojištění vládní politika