Výhrůžky z Moskvy. Ceny plynu v Evropě mohou v zimě vzrůst o dalších 60 procent

Z Ruska nyní proudí do Německa jen 40 procent kapacity plynovodu Nord Stream 1. Může to mít drsný dopad i na Česko.

CNN Prima NEWS - živé vysílání

Ruská státní plynárenská společnost Gazprom varovala, že ceny plynu v Evropě se mohou v zimě zvýšit o dalších 60 procent na více než 4000 dolarů (96.713 Kč) za 1000 metrů krychlových. Vývoz a produkce samotného Gazpromu přitom klesá vinou západních sankcí uvalených na Rusko za vojenskou invazi na Ukrajinu. Informovala o tom agentura Reuters.

Aktuální dění na Ukrajině sledujte v novém on-line článku zde.

Hlavním dodavatelem plynu do Evropy je právě Rusko. Dodávky z Ruska jsou letos ale slabší, protože po únorové invazi ruských vojsk na Ukrajinu nastal spor o turbíny, které jsou součástí plynovodu Nord Stream 1, a další plynovod Nord Stream 2 nebyl kvůli invazi ani spuštěn. Ceny plynu proto v reakci raketově vzrostly.

„Ceny plynu k okamžitému dodání v Evropě dosáhly 2500 dolarů (za 1000 metrů krychlových). Pokud taková tendence přetrvá, ceny letos v zimě podle konzervativních odhadů překročí 4000 dolarů za 1000 metrů krychlových,“ uvedl Gazprom.

Velkoobchodní cena plynu ve virtuálním obchodním uzlu Title Transfer Facility (TTF) v Nizozemsku na jaře přechodně vystoupila až k 350 eurům za megawatthodinu (MWh). Ještě ve stejný den sice klesla zpět pod 200 eur, v současné době se ale pohybuje nad 220 eury za MWh. Zůstávají tak mnohem vyšší než před rokem, kdy činily méně než 30 eur za MWh.

Kyjev na jaře uzavřel jednu z přepravních cest ruského plynu do Evropy. Gazprom pak snížil dodávky suroviny přes Nord Stream 1 postupně až na současných zhruba 20 procent kapacity. Na vině je právě spor o turbíny a další důležité části plynovodu.

Dodávky plynu od Gazpromu se od 1. ledna do 15. srpna ve srovnání se stejným obdobím loni snížily o 13,2 procenta na 274,8 miliardy metrů krychlových, uvedla společnost. Podle analytika Jevgenije Suvorova ze společnosti CentroCreditBank se těžba plynu Gazpromu v srpnu meziročně snížila o 32,2 procenta a v červenci o 35,8 procenta. Jeho export pak tento měsíc klesl o 59 procent, zatímco v červenci se meziročně snížil o 58,4 procenta.

Tagy:
Vladimir Putin Evropa invaze Ukrajina Západ Volodymyr Zelenskyj Rusko Ozbrojené síly Ruské federace ruská invaze na Ukrajinu