Okupovaným Melitopolem otřásl výbuch. Rusům hoří země pod nohama, píše starosta

Hasiči hasí požár, který vypukl po ostřelování v době pokračující rusko-ukrajinské války v Doněcké oblasti na Ukrajině 1. srpna 2022.

Rusové pokračují v ostřelování ukrajinského území. Na východě země se potýkají s několika problémy. Ukrajinská armáda zase hlásí úspěchy na jižní frontě, když se jí pomocí leteckých úderů a dělostřelectva podařilo zničit několik ruských cílů. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj uvedl, že jeho administrativa záměrně před vypuknutím ruské invaze nevarovala své občany, i když o ní dopředu věděla. Mezitím u ruského velitelského stanoviště v Melitopolu došlo k výbuchu. Okupantům hoří země pod nohama, píše starosta.

Aktuální dění na Ukrajině sledujte v novém on-line článku zde.

U ruského velitelského stanoviště v Melitopolu došlo k výbuchu. Okupantům prý „hoří země pod nohama“. „V nepřátelském doupěti v centru Melitopolu se ozval silný výbuch,“ napsal starosta Melitopolu, píše web Unian.

Rusové se v případě ofenzivy na Donbase potýkají s mnoha problémy. Kromě poměrně pomalého postupu je prý trápí i nejednotnost okupačních sil. Podle amerického Institutu pro studium války (ISW) kolují rozpory především mezi dvěma loutkovými republikami.

Některé jednotky samozvané Luhanské lidové republiky údajně odmítly pokračovat ve vyčerpávajících bojích s ukrajinskou armádou v Doněcké oblasti, na jejímž území působí Doněcká lidová republika. Nadále však pokračuje ruské ostřelování ukrajinského území.

Ukrajina pokračuje v ničení ruských cílů na jihu země. Ruské tajné služby rovněž tvrdí, že Ukrajinci vyhodili do povětří šest stožárů vysokého napětí v Kurské oblasti v západní části Ruska. Tři útoky, které se odehrály předminulý a minulý týden, narušily podle FSB technologický proces fungování tamní jaderné elektrárny.

„Pokud by Kyjev předem varoval ukrajinské občany před možností ruské invaze, rozšířila by se na Ukrajině panika a Rusko by zemi ovládlo v řádu dní,“ uvedl ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v rozhovoru s deníkem The Washington Post.

Mezinárodní partneři podle Zelenského sice Ukrajinu s předstihem upozorňovali na potenciální ruský vpád, konkrétní data ale neposkytli. Například americký prezident Joe Biden byl podle médií o ruském plánu zaútočit na Ukrajinu informován již v říjnu.

Ukrajina od Slovenska obdržela samohybné houfnice Zuzana. Mělo by jít o osm kusů. Dodávku potvrdil ukrajinský ministr obrany Oleksij Reznikov. Kyjevská vláda Slovensku poděkovala za velkou podporu.

Další vojenskou pomoc poslalo také Lotyšsko, a to v podobě šesti samohybných houfnic M109 i s potřebnou municí pro jejich použití. Již v pondělí Ukrajina od pobaltského státu obdržela čtyři vojenské vrtulníky sovětské výroby, konkrétně dva víceúčelové stroje Mi-17 a dva lehké vrtulníky Mi-2.

Tagy:
Slovensko Ukrajina výbuch Joe Biden Lotyšsko Rusko Donbas Kyjev Volodymyr Oleksandrovyč Zelenskyj Olexij Jurijovyč Reznikov