Během pohřbu ukrajinského vojáka zabil úder jeho nejbližší, OSN vyslala terénní tým

Následky ranního ostřelování Charkova, při němž zemřel desetiletý chlapec (6. 10. 2023).

Mnoho mrtvých po ruském útoku

Obránci Ukrajiny postupují nejen u Bachmutu v Doněcké oblasti, ale rovněž se jim daří v Záporožské oblasti, uvádí Institut pro studium války (ISW). Podle agentury Ukrinform armáda vyčerpává ruské jednotky na celé frontové linii právě v těchto oblastech. Ukrajina od června přišla o desetitisíce vojáků a stovky tanků, tvrdí ruský prezident Vladimir Putin. Rusko ve čtvrtek zasáhlo obchod a kavárnu v Charkovské oblasti, mrtvých je přes 50. Čin odsoudili světoví lídři. Během útoku byla zabita vdova, syn a snacha vojáka, kterého si lidé v tu chvíli připomínali na smuteční hostině v kavárně. OSN vyslala na místo vyšetřovací tým.

Podle analytiků ISW jsou útočné operace Ukrajinců v okolí Bachmutu úspěšné. Díky tomu se jim podařilo výrazně postoupit směrem na východ od vesnice Andrijivka v Doněcké oblasti. Podle webu Ukrajinska pravda se ve zprávě ISW uvádí, že obranné síly rovněž směřují k železniční trati u Klišivky, jež tvoří jižní bránu do města hlavních bojů.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Čaputová je proti dalšímu balíku pro Ukrajinu. Vliv Rusů na Slovensku je šílený, hlásí Kyjev

Úspěchy slaví Ukrajinci i v Záporožské oblasti. Jednotky dosáhly částečného úspěchu západně od obce Robotyne, která se nachází 10 kilometrů jižně od Orechova. Generální štáb také sdělil, že ukrajinské síly pokračují v nátlaku směrem k městu Melitopol. V obou oblastech způsobují značné ztráty nepříteli a vyčerpávají Rusy podél celé frontové linie, připomíná agentura Ukrinform.

Ukrajina od zahájení své protiofenzivy na začátku června přišla o více než 90 tisíc vojáků, přes 550 tanků a skoro 1 900 obrněných vozidel, prohlásil ve čtvrtek ruský prezident Vladimir Putin na konferenci diskusního klubu Valdaj. Podobná tvrzení znepřátelených stran nelze v podmínkách válečného konfliktu bezprostředně ověřit z nezávislých zdrojů.

Při čtvrtečním ruském vzdušném úderu na ukrajinskou vesnici Hroza zemřela také vdova, syn a snacha vojáka, kterého si lidé zrovna připomínali na smuteční hostině v kavárně, informoval web Ukrajinska Pravda.

„Smuteční hostina se konala kvůli opětovnému pohřbení zemřelého ukrajinského vojáka. Před tím byl pohřben v Dnipru a rodina ho chtěla pohřbít v obci, odkud pocházel,“ uvedl podle webu mluvčí charkovské oblastní prokuratury Dmytry Čubenko. Úřad vysokého komisaře OSN pro lidská práva v souvislosti s tímto případem vyslal do míst terénní tým, aby celou věc vyšetřil.

Podle amerických odhadů se ukrajinské ztráty od začátku konfliktu do letošního srpna pohybovaly okolo 70 tisíc padlých a 100 až 120 tisíců zraněných vojáků. Naopak ruské ztráty vyčíslily Spojené státy za stejné období na zhruba 120 tisíc mrtvých a až 180 tisíc raněných, informoval deník New York Times. Podle ukrajinského generálního štábu se ruské ztráty od začátku invaze dostaly na 280 tisíc mužů.

V tělech obětí pádu letadla, ve kterém přesně dva měsíce po neúspěšné vzpouře proti Kremlu zahynul vůdce ruských žoldnéřů Jevgenij Prigožin a jeho nejbližší spolupracovníci, se našly střepiny ručních granátů, prohlásil dále ve čtvrtek podle agentur Putin na konferenci. Současně dodal, že testy na alkohol a drogy v krvi obětí letecké katastrofy se podle něj měly udělat, ale nedošlo k tomu. Připomněl, že v sídle vagnerovců údajně po tažení na Moskvu tajné služby objevily pět kilogramů kokainu.

Tagy:
válka Vladimir Putin OSN Ukrajina Emmanuel Macron postup Rusko Volodymyr Oleksandrovyč Zelenskyj Melitopol Charkovská oblast Doněcká oblast ruská invaze na Ukrajinu Bachmut Záporožská oblast