Kyjevem otřásla série výbuchů. Protivzdušná obrana prý sestřelila všechny drony

V Kyjevě byly slyšet výbuchy a protivzdušná obrana v okolí metropole sestřelila 12 nepřátelských dronů, uvedly ukrajinské vzdušné síly. Válka neskončila, vojáci stále potřebují vaši podporu, připomněl ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj Ukrajincům mimo frontu. Maďarský parlament ratifikoval přistoupení Finska k NATO, projedná také vstup Švédska.

Ukrajinská protivzdušná obrana „odhalila a zničila všechny nepřátelské cíle“ útočící v noci na úterý na hlavní město Kyjev, oznámil šéf vojenské správy metropole Serhij Popko. Nálet se podle něj obešel bez obětí. Tvrzení znepřátelených stran nelze během válečného konfliktu bezprostředně ověřit z nezávislých zdrojů.

ČTĚTE TAKÉ: Sabotáže a strach na Krymu. Satelitní snímky odhalily strategii zneklidněných Rusů

Ukrajinské letectvo později uvedlo, že se během nočního náletu podařilo sestřelit 12 z 13 dronů Šáhed, které přímo útočí na cíl, a také jeden průzkumný ruský dron. Komuniké neupřesnilo, kde dopadl nesestřelený dron. Terčem náletů se staly i další regiony, několik dronů bylo sestřeleno i nad Dněpropetrovskou oblastí, uvedla ruská redakce BBC. V oblastním středisku Dnipru pod vedením prezidenta Volodymyra Zelenského jednalo vrchní velení ozbrojených sil země.

Maďarský parlament ratifikoval přistoupení Finska k Severoatlantické alianci. Proti bylo jen šest poslanců, pro jich hlasovalo 182 a nikdo se nezdržel. Poslanci mají ještě jednat o ratifikaci vstupu Švédska do aliance, informovala maďarská tisková agentura MTI. Finsko a Švédsko požádaly o přijetí do NATO loni v reakci na ruskou invazi na Ukrajinu. Maďarsko a Turecko byly do dneška posledními členy bloku, kteří ještě vstup obou skandinávských zemí neratifikovaly.

„Je nesprávné a nespravedlivé, když mají vojáci po návratu z fronty pocit, že pro mnohé v týlu válka už skončila. Pro ty, kteří jsou daleko nejenom od Doněcku nebo Nikopolu a Záporoží, ale i mentálně daleko od zákopů, od každodenní bolesti Ukrajinců,“ vzkázal ukrajinský prezident civilistům ve svém pravidelném večerním projevu. „Stejně jako před rokem, i dnes je nemožné být mentálně daleko od války, i když bojové operace probíhají od mnohých daleko,“ apeloval na Ukrajince. Zároveň je vyzval, aby svoji zemi podporovali, jak je to možné.

Tagy:
Vladimir Putin Ukrajina Bělorusko on-line Volodymyr Zelenskyj Rusko Volodymyr Oleksandrovyč Zelenskyj Ozbrojené síly Ruské federace ruská invaze na Ukrajinu Bachmut Institut pro studium války Valerij Fedorovyč Zalužnyj