Hlasy ze všech okrsků jsou sečtené, uvádí úřad. O europoslancích bude jasno v neděli

Volby do Evropského parlamentu (8. 6. 2024).

Hlasování ve volbách do Evropského parlamentu, pátých v historii Česka, je v tuzemsku u konce. Volební místnosti se uzavřely ve 14:00. Hlasy sečetli volební komisaři ve všech okrscích kolem sedmé hodiny večerní, informoval Český statistický úřad. Europoslance si v sobotu lidé vybírali rovněž na Slovensku, Maltě, v Lotyšsku a také v Itálii, kde se bude hlasovat ještě v neděli. Výsledky budou zveřejněny v neděli po 23:00.

V prvních hodinách po uzavření volebních místností v Česku ve 14:00 sčítání postupovalo o něco pomaleji než při volbách předcházejících v roce 2019. „V 16:00 byla převzata data z 10 866 okrsků. V roce 2019 šlo ve stejný čas o 12 036 okrsků,“ hlásili odpoledne statistici na síti X.

ČTĚTE TAKÉ: Čeští lídři a jejich zásadní témata EU. Co v Bruselu chtějí prosazovat?

V půl šesté odpoledne chyběly údaje ze 110 okrsků a po 19:00 z posledních čtyř. Před pěti lety přitom převzal úřad údaje z posledního okrsku ve 20:14.

Voliči v hlasování rozhodli o tom, které ze 30 kandidujících stran, hnutí a jejich koalic obsadily svými adepty křesla pro 21 českých europoslanců a nakolik se prosadila protestní uskupení. Účast v evropských volbách v Česku na mnoha místech přesáhla 30 procent, v Praze i 40 procent. Ve srovnání s volbami před pěti lety se jedná o vyšší hodnoty. Větší problémy ve volebních místnostech úřady nehlásily.

Nejčastěji se však zájem pohyboval v rozmezí od 30 až do 40 procent. Ředitel odboru voleb ministerstva vnitra Tomáš Jirovec odpoledne uvedl, že existuje šance, že celková volební účast by mohla překročit 30 procent.

O přízeň voličů usilovalo celkem 674 kandidátů, které nominovaly tři desítky stran, hnutí nebo jejich koalic. Zvoleno ale může být za Česko jen 21 adeptů na europoslance. Na jedno křeslo tak připadá 32 zájemců. Od středy 12. června až do pátku 21. června mohou kandidáti napadnout výsledky hlasování u Nejvyššího správního soudu.

Z občanů unijních zemí mají už odvoleno Nizozemci, kteří tak učinili ve čtvrtek, Irové v pátek. Zbývající státy EU nechaly hlasování (i) na neděli. Jako poslední se zavřou volební místnosti v Itálii, a to ve 23:00.

Volby do Evropského parlamentu se v ČR konaly 7. a 8. června 2024. Občané mohli volit ze 30 stran a hnutí. Do europarlamentu svými hlasy vyšlou 21 zástupců Česka.

CNN Prima NEWS nabídla rozhovory s jednotlivými kandidáty. Přečtěte si některé z nich:

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Lídři kandidátek se ve studiu pohádali o míru na Ukrajině

Tagy:
Český statistický úřad Evropská unie Evropský parlament Česká pirátská strana SPD Starostové a nezávislí Zelení SPOLU Evropské volby 2024 politika volby SOCDEM Stačilo! Přísaha a Motoristé Hnutí ANO