sledujeme živě

ON-LINE: Masivní íránský déšť se stovkami raket. Izrael slíbil odvetu, Česko útok odsoudilo

Souhrn událostí

  • Írán odpálil přes 100 raket a střel směrem na Izrael.
  • Izrael oznámil zahájení pozemní operace na jihu Libanonu.
  • Hizballáh již před začátkem operace uvedl, že na pozemní ofenzivu odpoví.
  • Česko zablokovalo společné prohlášení EU k okamžitému příměří.
  • Ankara označila izraelskou operaci v Libanonu za pokus o invazi.

Írán v úterý večer odpálil více než 100 raket a balistických střel směrem na Izrael, uvedla izraelská armáda. Obyvatele Jeruzaléma a jižního Izraele před útokem varují sirény. Mají se schovat okamžitě do krytů. Izrael v noci na úterý také zahájil pozemní operaci na jihu Libanonu. Podle prohlášení izraelské armády jde o omezenou a přesně zacílenou akci ve snaze zničit působiště hnutí Hizballáh poblíž hranic, odkud ostřeluje sever Izraele. Spojené státy varovaly Teherán před eskalací konfliktu. Česko zablokovalo společné prohlášení EU k okamžitému příměří. Od 20:20 můžete sledovat speciální vysílání CNN Prima NEWS k napjaté situaci na Blízkém východě i přímo zde v článku.

Izraelská armáda na základě rozhodnutí bezpečnostního kabinetu zahájila „omezené, lokalizované a zacílené pozemní útoky založené na přesných zpravodajských informacích“ o působištích a infrastruktuře Hizballáhu poblíž hranic, uvádí prohlášení ozbrojených sil. Cíle pozemních akcí se podle vyjádření vojska nacházejí ve vesnicích poblíž hranic a představují bezprostřední ohrožení pro místní komunity na severu Izraele.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Otevřená válka s Hizballáhem? Silný protivník, Izrael by čelil řadě problémů, píše CNN

Hizballáh již před začátkem operace uvedl, že na avizovanou izraelskou pozemní ofenzivu odpoví. Není však jasné, v jaké bojové kondici se vojenské křídlo hnutí nachází poté, co Izrael zabil v úderech řadu vysokých vojenských velitelů a vůdce Hizballáhu Hasana Nasralláha. Mluvčí izraelské armády Daniel Hagari zdůraznil, že oznámená pozemní operace není válkou proti libanonskému lidu, nýbrž proti Íránem podporovanému militantnímu hnutí Hizballáh.

Írán mezitím v úterý večer odpálil více než 100 raket a balistických střel, některé již dopadly na Tel Aviv a další izraelská města. Íránské revoluční gardy tvrdí, že pokud Izrael přistoupí k odvetě, stane se podle nich znovu terčem.

Izraelskou operaci v Libanonu sledujeme v ON-LINE reportáži:

Boje mezi Izraelci a Hizballáhem trvají od loňského října, kdy teroristé z Hamásu a dalších palestinských uskupení zaútočili na jih Izraele a izraelská armáda v odvetě zahájila dosud pokračující válku v Pásmu Gazy. Hizballáh na podporu Hamásu začal ostřelovat sever Izraele, evakuovány tam musely být desetitisíce lidí a obě strany si od té doby vyměňovaly menší přeshraniční údery, neboť izraelské síly se soustředily na boje v Pásmu Gazy.

V posledních dvou týdnech se ale situace v Libanonu vyostřila po sérii explozí pagerů a vysílaček využívaných Hizballáhem a následném prudkém zintenzivnění izraelských úderů proti Hizballáhu na jihu Libanonu, ale také v dalších částech země. Jde o nejtvrdší údery od války s Hizballáhem v roce 2006.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Nejvyšší vůdce Hizballáhu Hasan Nasralláh je mrtvý, potvrdilo hnutí. Měl zahynout při náletu

Tagy: