Korunovace pro nás byla zážitek. Žena se bála o klobouk, vtipkoval Pavel

Událost, kterou člověk zažije možná jen jednou za život – korunovace britského krále Karla III. CNN Prima NEWS nabízí o ceremoniálu televizní speciál, který odstartoval v sobotu v 7 hodin ráno. Do Londýna také vyrazilo několik reportérů CNN Prima NEWS, kteří atmosféru bedlivě sledují. Veškeré informace o průběhu Karlovy korunovace naleznete v tomto on-line článku.

Slavnostní obřad začal v poledne ve Westminsterském opatství. Král Karel III. a jeho žena Camilla na místo dorazili v „Královském průvodu“ vycházejícím z Buckinghamského paláce. Jejich Veličenstva byla korunována při bohoslužbě, kterou vedl arcibiskup z Canterbury. Po obřadu budou následovat oslavy včetně nedělního koncertu na hradě Windsor.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Přezdívky v britské královské rodině. Nejroztomilejší měla královna, nejdivnější William

Podél „královské trasy“ se shromáždily tisíce a tisíce lidí. V životě jsem neviděla Londýn takto plný, řekla ve vysílání CNN Prima NEWS Češka žijící v Británii, která má blízko ke královské rodině. V ulicích se shromáždili i odpůrci monarchie, kteří začali skandovat hesla namířena proti královi a jeho rodině. Policie několik výtržníků zatkla.

ČTĚTE TAKÉ: Britské korunovační klenoty obsahují 3 koruny i lžíci. Co všechno Karel III. použije?

Úřady v centru Londýna se uchýlily k uzavírkám. Omezena je také hromadná doprava. To všechno s cílem, aby očekávaný den proběhl hladce a bez překvapení.

Na akci bylo pozváno na 2 200 čestných hostů z 203 zemí, a to včetně zhruba stovky hlav států. Za Českou republiku se ceremoniálu zúčastní prezident Petr Pavel s manželkou Evou. Pár odletěl do Londýna běžným spojem ve čtvrtek večer. „Na korunovaci se těším, jsem rád, že u toho mohu být. K Velké Británii mám možná trochu sentimentální vztah, protože jsem tady strávil dost velkou část svého života,“ řekl pro CNN Prima NEWS.

Kromě pozvaných politiků se v opatství usadily i celebrity, například Katy Perry, Lionel Richie, Nick Cave či Emma Thompsonová, informoval web Daily Mail. Princ Harry přiletěl do Londýna běžnou linkou, a to bez své manželky Meghan. Během obřadu nebude mít vévoda vévoda ze Sussexu žádnou formální roli. Na prince Andrewa při přochodu bučel dav.

V samotném centru dění, britské metropoli, jsou také reportéři a redaktoři CNN Prima NEWS, kteří divákům zprostředkovávají aktuální atmosféru v Londýně a přibližují přípravy. Během soboty vás provedou korunovací, ceremoniálem a oslavami krok po kroku. Těšit se můžete také na zajímavé hosty, grafy a komentáře přímo ze studia.

Tagy: