Kreml podle médií přiznal, že chce útoky na infrastrukturu donutit Kyjev k jednáním

Ruský prezident Vladimir Putin

CNN Prima NEWS - živé vysílání

V úterý odpoledne zemřeli při výbuchu vojenských raket na území Polska dva lidé. Prezident Andrzej Duda a generální tajemník NATO ve středu dopoledne oznámili, že pravděpodobně šlo o ukrajinskou střelu. Moskva kvůli původním vyjádřením, která ji označovala za viníka celé situace, požaduje omluvu. Svá tvrzení o „ruské raketě v Polsku“ mírní i ukrajinský prezident. Kreml podle médií přiznal, že chce útoky na ukrajinskou infrastrukturu donutit prezidenta Volodymyra Zelenského k jednáním. S odvoláním na prohlášení mluvčího Kremlu Dmitrije Peskova o tom informoval list Ukrajinska pravda.

Zelenskyj ve čtvrtek poněkud zmírnil svá jednoznačná tvrzení o tom, že raketu, která v úterý v 15:40 středoevropského času dopadla na vesnici Przewodów, odpálili Rusové. Podle agentury Bloomberg řekl, že „si je jistý, že šlo o ruskou raketu“, ale také že si je jistý, že Ukrajina reagovala na ruské útoky. „Nevím to na 100 procent – myslím, že ani svět na 100 procent neví, co se stalo,“ řekl prostřednictvím videospojení na ekonomickém fóru v Singapuru. „Nedokážu s přesností říct, že to byla ukrajinská protivzdušná obrana,“ dodal.

Už ve středu dopoledne polský prezident Andrzej Duda uvedl, že raketu patrně vystřelila ukrajinská protivzdušná obrana. Podle něj nic nenasvědčuje tomu, že šlo o úmyslný útok. Pravděpodobně se tak jednalo o nehodu. Ve středu se mimořádně sešli také velvyslanci NATO s generálním tajemníkem Jensem Stoltenbergem. Ten stejně jako Duda uvedl, že výbuch podle předběžných zjištění NATO zřejmě způsobila střela ukrajinské protivzdušné obrany namířená proti ruské raketě.

Ukrajina žádá Polsko, aby ji zahrnulo do vyšetřování úterního incidentu. Kyjev taktéž požaduje přístup k místu, kam střela dopadla. Polsko dalo ve čtvrtek najevo, že je ukrajinským expertům ochotné přístup na místo umožnit.

Kreml stále chrlí vlnu urážek a obvinění na adresu západních mocností či Ukrajiny. „Prezident Polska označil pád rakety za ‚nehodu‘. Včera jsme poslouchali hysterii polských představitelů a politiků. To se polské úřady, které umožnily protiruské útoky a předvolaly si (ruského) velvyslance Andrejeva o půlnoci, nechtějí omluvit?“ tázala se tisková mluvčí ruského ministerstva zahraničí Marija Zacharovová.

Rusko schválilo prodloužení dohody o vývozu ukrajinského obilí z přístavů v Černém moři, oznámilo v prohlášení ruské ministerstvo zahraničí v čele se Sergejem Lavrovem. Dohoda poprvé uzavřená v červenci umožnila obnovit vývoz ukrajinských zemědělských produktů z několika černomořských přístavů, které do té doby Rusko blokovalo. Dohoda platila do 19. listopadu, její prodloužení Moskva schválila beze změny ve stejném formátu jako doposud, napsala agentura TASS. O prodloužení dohody o 120 dnů dříve informoval ukrajinský ministr infrastruktury Oleksandr Kubrakov

Kreml podle médií přiznal, že chce útoky na ukrajinskou infrastrukturu donutit prezidenta Volodymyra Zelenského k jednáním. S odvoláním na prohlášení mluvčího Kremlu Dmitrije Peskova o tom informoval list Ukrajinska pravda. Putinův mluvčí podle deníku prohlásil, že raketové údery na Ukrajině jsou zaměřeny na takovou infrastrukturu, která „přímo či nepřímo souvisí s jejich vojenským potenciálem“. Nedostatek elektřiny a tepla v mnoha ukrajinských oblastech jsou podle Peskova důsledkem toho, že kyjevské úřady odmítají vyjednávat.

Nadále pokračují boje na Ukrajině. Na jihu země hlásí tamní operační velitelství úspěšné obranné akce. Za středu měli Ukrajinci provést 45 palebných akcí, při nichž zničili tři obrněná vozidla. V Chersonské oblasti ukrajinská armáda sestřelila dva bezpilotní letouny pomocí ručních zbraní.

Tagy:
Polsko Moskva NATO Ukrajina Jens Stoltenberg Andrzej Duda Donbas Volodymyr Oleksandrovyč Zelenskyj Marija Vladimirovna Zacharovová Przewodów