Drtivý tlak Rusů u Avdijivky překvapil Ukrajince. Nic takového nepamatujeme, hlásí

Obytný dům v Avdijivce po ruském náletu (17. 3. 2023)

Ukrajinci zničili ruský tank

Ukrajinští obránci na frontě u Avdijivky nezažili tak rozsáhlou aktivitu okupantů, uvedl šéf tamní vojenské správy Vitalij Barabaš. Útočné operace Rusů značí jejich schopnost poučit se z předchozích zkušeností, ke strategickému úspěchu však zřejmě nepostačí, zhodnotil Institut pro studium války (ISW). Rusové nadále opouštějí okupovaný Krym, protože si uvědomují, že jeho osvobození je nevyhnutelné, uvedla mluvčí ukrajinských sil Natalija Humenjuková. Ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti) si předvolá ruského velvyslance.

Okupanti stupňují tlak u Avdijivky. „Rusové ještě ve svých operacích nepoužili takové množství vybavení. V jednu chvíli tam nikdy nebylo tolik mužů. Tři prapory, to je asi dva tisíce vojáků. Zároveň na začátku operace nasadili asi 50 jednotek ozbrojených vozidel a přes den jich bylo ještě více,“ sdělil Vitalij Barabaš stanici Freedom.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Ukrajinské vojáky budeme cvičit v Česku i příští rok, zní z vlády. Má jich být stejně jako letos

Boje podle něj neustávaly ani v noci. „Ráno vše začalo nanovo – asi dvacet masivních útoků na město s použitím raket. Je to opravdu ‚horké‘ a napjaté. Neztratili jsme ale ani jednu pozici, všechny útoky byly odraženy. Situace je napjatá, ale pod kontrolou,“ doplnil. Rusové se podle něj pokoušejí město obklíčit.

Aktivity invazních jednotek u Avdijivky značí schopnost Rusů se učit a přizpůsobit, uvedli analytici z Institutu pro studium války (ISW). Ruské zdroje navíc podle ISW informovaly o postupu v oblasti. Adaptace stylu boje na taktické úrovni však pravděpodobně nepomůže okupantům k operačním a strategickým ziskům, zhodnotili odborníci.

Čím dál více Rusů opouští Krymský poloostrov, uvedla mluvčí jižního velení ukrajinské armády Natalija Humenjuková. „Navzdory ochlazení nadále zasazujeme ‚bavlnu‘ (ukrajinský eufemismus pro výbuchy ruských cílů, pozn. red.), ale i porozumění, že deokupaci nelze zastavit. Bude pokračovat, i když ne tak rychle, jak bychom si přáli. Je to ale nevyhnutelný proces,“ citovala ji agentura Unian.

Ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti) rozhodl prostřednictvím náměstka o předvolání ruského velvyslance v České republice Alexandra Zmejveského kvůli nedávnému útoku na civilisty v obci Hroza, při kterém zemřelo 55 lidí.

Tagy:
Ukrajina on-line Krym Jan Lipavský Rusko válka na Ukrajině ruská invaze na Ukrajinu Avdijivka Institut pro studium války