Vichřice Ignác lámala stromy a komplikovala dopravu. V Dolním Slezsku živel zabíjel

Vítr lámal stromy a větve, bez elektřiny bylo 21 tisíc domácností.

Následky vichřice v Česku

Českou republiku ve čtvrtek zasáhla silná vichřice. Vítr působil potíže zejména v západní polovině země, kde vyvracel stromy, lámal větve, někde poničil střechy. Hasiči do podvečera vyjížděli v souvislosti s počasím k více než 3 200 případů. Popadané stromy na několika místech zastavily dopravu a energetici kvůli větrnému počasí zaznamenali přes 300 tisíc odběrných míst bez elektřiny, zejména ve středních Čechách. Společnost ČEZ kvůli tomu večer vyhlásila na části svého distribučního území kalamitní stav. Větrno bylo i v dalších evropských státech. V Polsku si vichřice vyžádala nejméně čtyři mrtvé a šest zraněných.

Tradičně nejsilnější byl vítr na horách. Na Sněžce meteorologové naměřili poryv větru s rychlostí 151 kilometrů v hodině a na Milešovce 131 kilometrů v hodině. Silný vítr ale foukal i v nižších polohách, zejména ve středních Čechách, Praze a v Ústeckém kraji.

Mluvčí hasičů v Praze Martin Kavka CNN Prima NEWS sdělil, že do 21:00 evidovali bezmála 500 výjezdů. „Situace byla nejhorší mezi 13:00 a 15:00, kdy jsme v jednu chvíli řešili až 70 případů,“ podotkl.

Síla jako při orkánu

Největší škody vítr napáchal na stromech, které vyvracel ze země, lámal větve, uvolňoval střechy a dokonce i celé střechy nadzvedával. „Škody byly značné, vítr byl opravdu silnější, než před kterým nás běžně meteorologové varují. Někteří kolegové to přirovnávali k orkánu,“ dodal Kavka.

Vítr lámající větve a vyvracející stromy působil problémy i v železniční dopravě. České dráhy ještě kolem 18:00 evidovaly přerušení provozu na osmi tratích. V Karlovarském kraji dokonce vlak najel na spadlý strom, nikdo se nezranil

Problémy vítr napáchal také na elektrickém vedení. Distribuční společnost EG.D měla dopoledne bez proudu kolem 10 tisíc odběratelů. Většinu poruch se už podařilo technikům odstranit. Kolem 18:00 bylo bez elektřiny zhruba 1 000 zákazníků EG.D zejména na Českokrumlovsku, řekl mluvčí společnosti Roman Šperňák.

Energetická společnost ČEZ měla odpoledne bez dodávek proudu až 300 tisíc odběratelů. K 19:00 počet klesl na zhruba 85 tisíc, firma se přesto rozhodla vyhlásit kalamitní stav v celém Středočeském kraji a v okresech Děčín, Česká Lípa, Chrudim, Pardubice, Trutnov, Náchod a Havlíčkův Brod.

Kvůli silnému větru, který ve čtvrtek zasáhl část republiky, evidovala společnost ČEZ Distribuce ke 13:00 zhruba 260 tisíc odběrných míst bez elektřiny. Nejhorší byla situace ve středních Čechách, kde nemělo proud na 100 tisíc domácností. Kromě středních Čech zasáhla větrná kalamita zejména Liberecký, Ústecký, Karlovarský a Plzeňský kraj s desítkami tisíc míst bez elektřiny. Na jihu Čech, kde elektřinu distribuuje firma E.ON, se bez proudu dopoledne ocitlo zhruba 10 tisíc domácností.

„Aktuálně řešíme 250 poruch na vedení vysokého napětí, další desítky na napětí nízkém. Bez elektřiny je 260 tisíc domácností. Postižený je především severozápad ČR, o poznání klidněji je na severní Moravě,“ informovala mluvčí společnosti ČEZ Distribuce Soňa Holingerová.

Pracovníci společnosti pracují v terénu na obnovení dodávek elektřiny, situaci jim ale dál komplikuje silný nárazový vítr, který láme stromy a větve. „Ty padají do vedení, trhají vodiče, dochází k poškození izolátorů,“ dodala mluvčí.

Silný vítr komplikuje provoz tramvají v Praze, několik linek jezdí odklonem a téměř všechny mají zpoždění. Seznam výluk aktualizuje dopravní podnik na svém webu. Problémy jsou také na železnici i na letišti, kde po poledni nemohli přistavit nástupní mosty ani schody pro přílety a odlety. Hasiči měli do 16:00 nahlášených 400 událostí spojených s větrem, hlavně ke spadlým stromům a uvolněným plechům.

Magistrát doporučil lidem nechodit do lesů a městských parků a pražská zoo byla uzavřena. Návštěvníci se nedostanou do zahrad u Hradu, zavřené jsou Královská zahrada, Jižní zahrady a Jelení příkop. Kvůli bezpečnosti je zavřený také Starý židovský hřbitov.

🧑‍🚒 Zasahujeme v souvislosti se silným větrem u velkého počtu událostí. Od 9h evidujeme 1119 technických pomocí....

Posted by Hasičský záchranný sbor ČR on Thursday, October 21, 2021

Na železnici musejí cestující počítat se zdržením. „Kvůli silnému větru je vydán rozkaz o opatrné jízdě vlaků pomalou jízdou. V téměř celé železniční síti může docházet ke zpoždění vlaků,“ uvedla na Twitteru Pražská integrovaná doprava (PID). Také ona dotčené linky aktualizuje na svém webu.

Hasičům na Vysočině ztěžuje silný vítr hašení dvou lesních požárů. Požáry byly nahlášené okolo 13:00 u Radějova na Pelhřimovsku a u obce Tunochody na Havlíčkobrodsku. Hasiče zaměstnává také odklízení spadaných stromů.

Hasiči v Ústeckém kraji od rána do 13:00 odstraňovali více než 250 stromů, které dnešní silný vítr shazoval na cesty a silnice. Dalších 50 výjezdů měli ke strženým střechám a dalším událostem. Vítr do kraje dorazil už brzy ráno. „U Velemyšlevsi spadl strom na projíždějící vozidlo. Nikdo nebyl zraněn,“ uvedl mluvčí hasičů Lukáš Marvan.

Také na Sněžce fouká nárazový vítr o rychlosti okolo 150 km/h a jeho rychlost nepravidelně stoupá. Lanová dráha nejede ani na Sněžku, ani na Růžovou horu. Výšlap hasiči rozhodně nedoporučují.

Aktuálně na Sněžce fouká nárazový vítr o rychlosti okolo 150 km/h a rychlost nepravidelně stoupá. Lanová dráha nejede ani na Sněžku, ani na Růžovou horu. Výšlap na Sněžku dnes rozhodně nedoporučujeme. Autor videa: David Aulický

Posted by Pec pod Sněžkou on Thursday, October 21, 2021

Vzhledem k povětrnostním podmínkám zavřely z bezpečnostních důvodů i všechny tři zoologické zahrady v Ústeckém kraji, tedy Zoopark Chomutov a zoo v Děčíně a Ústí nad Labem. V Chomutově a v Děčíně uzavřeli brány ve 12 hodin, ústecká zoo zhruba v 11 hodin.

Hasiči v Karlovarském kraji vyjížděli asi k desítce zásahů – hlavně k popadaným stromům na silnici. První výjezdy absolvovali už před sedmou hodinou ráno, například do Olšových Vrat u Karlových Varů nebo do Milíkova na Chebsku, kde odstraňovali stromy a větve ze silnic. Další výjezdy měli po celém kraji, opět hlavně ke zlomeným nebo popadaným stromům. V Nové Roli spadl strom na zaparkované auto.

V Sokolově vítr uvolnil část oplechování střechy na mateřské škole v ulici Kosmonautů. Podle starostky Renaty Oulehlové (ANO) budou hasiči uvolněnou střechu zatím zatěžovat pískem. Děti ani učitelky nebyly ohroženy a zůstávají v budově.

Silný vítr v Libereckém kraji láme stromy, neprůjezdné jsou kvůli tomu některé silnice i železniční tratě. V Jestřebí na Českolipsku do jednoho stromu najel krátce po 12:00 vlak se 17 lidmi. Nikomu se nic nestalo, řekl krajský mluvčí hasičů Jakub Sucharda. K popadaným stromů měli hasiči podle něj do 13:00 kolem 80 výjezdů.

Výstraha platí v několika krajích

Na silný vítr upozorňovali meteorologové předem. V Karlovarském kraji proto hasiči podle svého mluvčího Martina Kasala posílili služby na všech stanicích. „Vždy minimálně o jedno výjezdové družstvo, posílený je rovněž početní stav operátorů na operačním středisku,“ upřesnil Kasal.

Český hydrometeorologický úřad (ČHMÚ) vydal výstrahu. Vysoký stupeň nebezpečí je v Karlovarském, Plzeňském, Jihočeském, Ústeckém, Olomouckém a Středočeském kraji i v Praze. V bezpečí je Jihomoravský, Olomoucký a Zlínský kraj.

V Českém Švýcarsku ohrožují turisty padající stromy

Výstrahu vydala i Správa Národního parku České Švýcarsko. „Na celém území národního parku hrozí vysoké nebezpečí pádu stromů a jejich částí. Důvodem je velkoplošný rozpad smrkových kultur oslabených dlouhotrvajícím suchem a následně napadených lýkožroutem smrkovým,“ uvedla.

Vyzvala proto turisty, aby dbali zvýšené pozornosti. „Ve vlastním zájmu se řiďte upozorněními umístěnými v terénu a dodržujte pravidla pro návštěvu národního parku,“ dodala.

Tagy: