Běloruská KGB zabila cizince u hranic s Polskem. Šlo o ozbrojeného teroristu, tvrdí

Běloruská tajná policie KGB zabila ve městě Grodno u hranic s Polskem cizince, údajně šlo o ozbrojeného teroristu. Rusové v noci na neděli opět ostřelovali východoukrajinský Kramatorsk. Podle agentury Unian zemřeli nejméně dva lidé a dalších devět utrpělo zranění. Vladimir Putin přijel na Krym u příležitosti výročí jeho anexe z roku 2014. Následně ruský prezident navštívil také okupované ukrajinské přístavní město Mariupol.

Běloruská tajná policie KGB při nedělní operaci v Grodnu zabila cizince, který podle ní kladl odpor. „Při speciální akci zaměřené na ukončení činnosti osob, které pronikly do Běloruska s cílem spáchat teroristický čin, byl 19. března na Kurčatovově ulici v Grodnu zlikvidován občan cizího státu. Tato osoba s použitím automatické zbraně a ručních granátů kladla ozbrojený odpor příslušníkům speciální jednotky KGB,“ uvedla běloruská státní agentura Belta. Maskovaní příslušníci zásahového komanda podle svědků zatkli na místě nejméně jednoho člověka. Zatýkání předcházely výstřely a výbuchy. Další podrobnosti nejsou známy.

Putin přicestoval na poloostrov Krym. „Viditelně kulhající Putin na okupovaném Krymu. Podle ruských zdrojů přijel do Sevastopolu ‚oslavit‘ výročí anexe. Ta bude mimochodem jednou z položek na seznamu Putinových obvinění před soudem v Haagu,“ napsal na Twitteru poradce ukrajinského ministra vnitra Anton Geraščenko. Následně ruský prezident navštívil také okupovaný Mariupol. Do strategického přístavu, který Rusko po tuhých bojích ovládlo loni v květnu, přiletěl vrtulníkem. Putin podle agentury TASS zavítal také do Rostova na Donu na jihozápadě Ruska, kde se setkal s náčelníkem generálního štábu Valerijem Gerasimovem, který velí ruským silám na Ukrajině.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Ruský kamikaze dron zničil československého „Upíra“. Z raketometu zbyla jen ohnivá koule

Nejméně dva lidé přišli o život a devět dalších utrpělo zranění při ruském ostřelování východoukrajinského města Kramatorsk, oznámil šéf doněcké oblastní správy Pavlo Kyrylenko. Rusové podle něj při ostřelování použili kazetovou munici, vystřelovanou z raketometů. Zasáhli park a pohřebnictví, poškodili asi deset domů, uvádí Ukrajinska pravda.

Ukrajinci okupantům odpověděli raketami. „Během uplynulého dne letectvo obranných sil provedlo deset úderů na oblasti soustředění personálu a vojenské techniky okupantů. Zároveň byl sestřelen bezpilotní letoun Šáhed-136 a naše raketové a dělostřelecké jednotky zasáhly sedm oblastí soustředění nepřítele,“ informoval na svém Facebooku ukrajinský generální štáb.

Zatykač na Putina

Mezinárodní trestní soud (ICC) v Haagu v pátek vydal zatykač na Putina a zmocněnkyni Kremlu pro práva dětí Marii Lvovou-Bělovou. Tribunál zahájil jejich stíhání kvůli únosům ukrajinských dětí z okupovaných území do Ruska. Pro Moskvu však dle mluvčí ruského ministerstva zahraničí Mariji Zacharovové rozhodnutí soudu „nemá žádný význam“, protože země není součástí Římského statutu, na základě kterého mezinárodní tribunál vznikl.

Tagy: