Byli to naši, chtěli je jen vyděsit. Kyjev tvrdí, že má přiznání Rusů o přehradě

V Doněcké oblasti na východě Ukrajiny probíhají intenzivní boje. Oznámil to ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v souvislosti se zprávami, že již začala dlouho očekáváná ukrajinská protiofenziva. Ukrajinské letectvo ohlásilo další úspěch na bojišti. Podle informací agentury Unian byl zničen výcvikový tábor milice čečenského vůdce Ramzana Kadyrova. Při útoku zahynulo 56 bojovníků. Ukrajinská tajná služba zveřejnila údajný odposlech telefonátu dvou Rusů, kteří mluví o tom, že za útokem na Kachovskou přehradu stojí ruské síly.

„V Doněcké oblasti probíhají intenzivní boje,“ uvedl Zelenskyj 8. června dle webu The Kyiv Independent v souvislosti se zprávami, že již začala dlouho očekáváná ukrajinská protiofenziva. Dodal, že brutální střety mají své výsledky a naznačil, že Ukrajina může získat území v Doněcké oblasti, jejíž velkou část v současnosti okupuje Rusko.

У Херсоні відвідав переправу, на якій здійснюється евакуація населення з підтоплених територій. Наше завдання – максимально захистити життя й допомогти людям. Дякую рятувальникам і волонтерам! Дякую всім, хто залучений до цієї роботи! ____ In Kherson, I visited a crossing point where people are being evacuated from flooded areas. Our task is to protect lives and help people as much as possible. I thank the rescuers and volunteers! I thank everyone involved in this work!

Posted by Володимир Зеленський on Thursday, June 8, 2023

Ukrajinští vojáci zaútočili na výcvikový tábor kadyrovců. Více než padesát vojáků bylo zabito. Podle agentury Unian o tom informovalo ukrajinské letectvo s tím, že konkrétní ztráty proruských jednotek se upřesňují.

Ukrajinská tajná služba SBU tvrdí, že získala odposlech telefonátu dvou Rusů, kteří připisují vinu za zničení Kachovské přehrady na jihu Ukrajiny ruským silám. Ve zveřejněném záznamu muži hovoří také o tom, že Rusové původně neplánovali destrukci tak obrovského rozsahu. Informoval o tom web Ukrajinska pravda. „Udělali to naši. Ne jejich,“ řekl jeden z mužů na zveřejněném videu. „Tam to (udělala) naše diverzní skupina. Chtěli tam jakoby tou přehradou vyděsit. Ale nešlo to podle plánu – (bylo to) větší, než plánovali,“ dodal. Kdo přesně jsou muži, kteří spolu na záznamu hovoří, ale SBU neuvedla a popsala je jenom jako „vetřelce“ a „okupanty“.

ČTĚTE TAKÉ: Rusové se v Mykolajivu pokusili zabít Zelenského. Ostřelování je nepřetržité, tvrdí Ukrajinci

Zelenskyj ve čtvrtek navštívil Chersonskou oblast postiženou záplavami. „Jednali jsme o mnoha důležitých otázkách: o situaci v regionu v důsledku katastrofy, evakuaci obyvatel ze záplavových oblastí, likvidaci havarijní situace způsobené vyhozením přehrady do povětří, organizaci života a podpoře v zaplavených oblastech. Rovněž jsme projednali vyhlídky na obnovu ekosystému regionu a operační vojenskou situaci v postižené oblasti,“ uvedl Zelenskyj na Facebooku, na kterém také zveřejnil záběry z porady o koordinaci pomoci. „Je důležité spočítat škody, poskytnout finance na odškodnění obyvatel postižených katastrofou a vytvořit program pro kompenzaci ztrát nebo přemístění podniků v rámci Chersonské oblasti,“ doplnil.

Situace v zaplavených oblastech je kritická. Mnoho dětí, starších nebo postižených lidí uvízlo na střechách svých domů na mnoho hodin. Ruští vojáci podle webu The Kyiv Independent zřídili v méně zaplavených oblastech kontrolní stanoviště, aby zabránili místním obyvatelům v útěku z oblasti katastrofy nebo v záchraně ostatních. „Ničí nás,“ uvedla jedna z obyvatelek zaplavené oblasti.

Na jihu Ukrajiny, který zčásti okupují ruské jednotky, došlo k silné explozi, jež zničila hráz obří Kachovské přehrady, v noci na úterý. Prolomení hráze způsobilo, že se do ukrajinské krajiny vylilo obrovské množství vody, což zapříčinilo katastrofální záplavy s nedozírnými následky. Do Dněpru se navíc dostalo průmyslové mazivo. Kyjev zničení přehrady označil za „ekocidu“. Z destrukce se vzájemně obvinily Kyjev i Moskva.

Ukrajinská vláda vyčlení 40,6 milionu dolarů na výstavbu nových vodovodů po protržení Kachovské přehrady, oznámil podle webu The Kyiv Independent 6. června premiér Denys Šmyhal. Vodovody mají zajišťovat dodávky pitné vody do Kryvého Rihu, Nikopolu a Marganěce v Dněpropetrovské oblasti. Stavební práce budou zahájeny okamžitě.

Rozmáčený terén komplikuje nejen ukrajinskou protiofenzivu, ale i ruskou obranu. Voda má totiž podemlít první linie ruského obranného pásu. Na vodě z Kachovské přehrady byli navíc závislí lidé na Rusy anektovaném Krymu.

Tagy:
Vladimir Putin OSN Moskva Evropa on-line přehrada Rusko Kyjev Volodymyr Oleksandrovyč Zelenskyj Moskevský Kreml Mezinárodní agentura pro atomovou energii ruská invaze na Ukrajinu Kachovská přehrada Rafael Grossi