Další masivní pomoc z USA. Dodáme Ukrajině 31 tanků Abrams, potvrdil Biden

Prezident Volodymyr Zelenskyj ve svém pravidelném hlášení varoval před novou vlnou ruské agrese. Okupanti mají zvyšovat tlak zejména u Bachmutu. Kyjev také hlásí významné úspěchy, během jediného dne měli Ukrajinci zlikvidovat několik stovek okupantů. Pokračuje také řešení dodávek západních zbraní na Ukrajinu. Spojené státy poskytnou Ukrajině 31 tanků Abrams, oznámil prezident USA Joe Biden.

910 okupantů. Takovou bilanci ruských ztrát zveřejnil ve středu ukrajinský generální štáb. Několik stovek ruských vojáků měli Ukrajinci zlikvidovat během jediného dne. Informaci však nelze nezávisle ověřit, Rusko své ztráty dlouhodobě nekomentuje.

„Rusko se připravuje na novou vlnu agrese se silami, které může mobilizovat. Okupanti již zvyšují tlak v Bachmutu, Vuhledaru a dalších směrech. A chtějí zvýšit tlak ve větším měřítku. Rusové se chtějí do bojů vrhnout s více lidmi a technikou,“ uvedl ve svém pravidelném projevu Zelenskyj.

Spojené státy dodají Ukrajině 31 tanků M1 Abrams. Potvrdil to americký prezident Joe Biden. Poznamenal také, že se nejedná o útočnou hrozbu pro Rusko, a pochválil Berlín za jeho rozhodnutí dodat Ukrajině tanky Leopard 2. Spojené státy budou se svými spojenci Ukrajinu nadále podporovat, dodal šéf Bílého domu.

EU uvolní dalších 500 milionů eur (12 miliard korun) na dodávky zbraní Ukrajině. Ministři zahraničí členských zemí schválili v pořadí sedmou platbu z unijního mírového fondu. Unie přidá i 45 milionů eur na výcvik ukrajinských vojáků.

Zástupce šéfa prezidentské kanceláře Kyrylo Tymošenko rezignoval na svou pozici. Důvod neuvedl, nicméně podle ukrajinských médií by mohl být součástí plánovaných personálních změn ve státní správě, které v pondělí ohlásil prezident Zelenskyj. Učinil tak poté, co zemí otřásly největší korupční skandály od zahájení ruské invaze v únoru minulého roku. Nedlouho po Tymošenkovi rezignoval i náměstek ministra obrany a skončili i další vysocí úředníci.

Tagy:
válka vojáci Ukrajina Joe Biden Evropská unie on-line Volodymyr Zelenskyj USA Rusko Volodymyr Oleksandrovyč Zelenskyj Bachmut Soledar