Šéf okupační správy v ukrajinském Berďansku zahynul. Explodovalo s ním auto

Hasiči hasí auta po leteckém útoku na centrum Kramatorsku. (7. července 2022)

CNN Prima NEWS - živé vysílání

Ukrajinští vojáci částečně postupují na východní frontě. Údajně již zlikvidovali více než 50 ticích okupantů. Většina týmu z Mezinárodní agentury pro atomovou energii (MAAE) opustila Záporožskou jadernou elektrárnu. Ruský prezident Vladimir Putin mezitím schválil novou doktrínu zahraniční politiky, která se hlásí k obraně takzvaného ruského světa. A Londýn popsal problém pro Rusko. MAAE vyzvala ve zprávě o Ukrajině k ukončení bojů v Záporožské jaderné elektrárně a jejím okolí. Inspekce zaznamenala škody blízko reaktorů.

Aktuální dění na Ukrajině sledujte v novém on-line článku zde.

Jednatřicetistránkový koncept „humanitární politiky“, který byl zveřejněn více než šest měsíců od zahájení ruské invaze na Ukrajinu, uvádí, že Rusko by mělo „chránit, zabezpečovat a rozvíjet tradice a ideály ruského světa“.

Ukrajina, která proti Rusku zahájila protiofenzivu, vyzvala obyvatele okupovaných území včetně Krymu, aby si připravili kryty a zásoby.

Rusko za poslední den na Ukrajině provedlo 27 operací s drony, denní průměr za srpen byl 50, upozornila ve své pravidelné zprávě o situaci na Ukrajině britská vojenská rozvědka. Ruská armáda má podle Londýna problém doplňovat zásoby ničených bezpilotních strojů. Obě strany v noci na úterý provedly desítky leteckých i dělostřeleckých útoků. Ukrajinský generální štáb navíc informoval, že ruské ztráty na Ukrajině překročily 50 000 vojáků.

Většina týmu z Mezinárodní agentury pro atomovou energii (MAAE) opustila Záporožskou jadernou elektrárnu. Na místě zůstali už jen dva pozorovatelé. Elektrárnu od března okupují ruské invazní jednotky. Kyjev a Moskva se opakovaně vzájemně obviňují z ostřelování tohoto jaderného zařízení.

Ukrajinská společnost Energoatom uvedla, že ze šesti reaktorů je aktuálně v provozu jen jeden. Ukrajinskou síť a samotnou elektrárnu nyní zásobuje elektřinou šestý blok, zatímco pátý blok je odpojený od sobotního večera, protože ostřelování způsobilo rozsáhlé škody na vedení, upřesnila firma.

Tagy:
válka Moskva Ukrajina on-line Krym Rusko Donbas Kyjev Volodymyr Oleksandrovyč Zelenskyj Chersonská oblast Mezinárodní agentura pro atomovou energii Energoatom