Sehrál roli lidového tribuna. Expert zhodnotil Babiše u korunovačních klenotů

Andrej Babiš ve frontě na prohlídku korunovačních klenotů

CNN Prima NEWS - živé vysílání

Z hlediska politické marketingu to byl velmi dobrý krok. Tak hodnotil politolog Lukáš Valeš kandidáta na prezidenta Andreje Babiše (ANO), který si vystál více než tříhodinovou frontu na korunovační klenoty. Jeho protikandidát Petr Pavel naopak uspořádal tiskovou konferenci s Danuší Nerudovou, která jej znovu veřejně podpořila. Následně zamířil do Ústí nad Labem, kde na něj čekalo více než tisíc lidí.

„Z hlediska politického marketingu to byl velmi dobrý krok,“ hodnotil Andreje Babiše – který v úterý přes tři hodiny čekal ve frontě, aby se podíval na korunovační klenoty – politolog Lukáš Valeš v pořadu 360° na CNN Prima NEWS. „Babiš opravdu sehrál roli lidového tribuna, který nevyužívá VIP lístky, nechodí přednostním vchodem pro elity, ale vystojí si 3,5 hodiny. Vypadal i jako zimou zchřadlý důchodce. Myslím, že jeho PR odvedlo perfektní práci,“ dodal.

Expremiér nakonec nezměnil svůj úterní program a šel na Pražský hrad, aby se mohl podívat na korunovační klenoty. Přitom podle pondělních informací se rozhodl návštěvu zrušit.

Danuše Nerudová znovu vyzvala své podporovatele k volbě Petra Pavla. Řekla to na tiskové konferenci, které se zúčastnil i zmíněný finalista boje o Pražský hrad. Babiš podle ní totiž představuje zlo, které je potřeba porazit. S vítězem prvního kola se také dohodla na prosazování témat, která byla důležitá v její kampani. Pavla kromě Nerudové podpořili senátoři Pavel Fischer a Marek Hilšer či další neúspěšný kandidát Karel Diviš. Pavel po tiskové konferenci zamířil do Ústí nad Labem, kde na něj čekalo více než tisíc podporovatelů.

Prezidentská kampaň by se měla vést slušně, kandidáti by se měli vyvarovat používání lží a urážek, protože je to nedůstojné výběru prezidenta. Novinářům to řekl premiér Petr Fiala (ODS) poté, co před budovou Národního muzea uctil památku Jana Palacha.

Čtyři okrskové volební komise při sobotním sčítání hlasů v prvním kole prezidentských voleb podle Českého statistického úřadu (ČSÚ) chybovaly. Odevzdaných hlasů měly více než vydaných obálek, celkově šlo o 17 hlasů, sdělil mluvčí úřadu Jan Cieslar.

Babiš rozjel okamžitě po konci 1. kola prezidentských voleb tvrdou kampaň, kterou experti předpovídali. Svého soupeře Pavla už v neděli na billboardech vykreslil jako nepřítele, který zavleče Česko do války. Sám o sobě pak tvrdí, že je diplomat. Podle odborníků jde o podobnou taktiku, jakou použil prezident Miloš Zeman proti Jiřímu Drahošovi.

Vítězem prvního kola letošních prezidentských voleb se stal bývalý vysoký představitel české armády a NATO Petr Pavel, generála ve výslužbě volilo 35,40 procenta lidí. Do volebního finále postoupil i expremiér a předseda hnutí ANO Andrej Babiš, kterému dalo hlas 34,99 procenta voličů.

Tagy: