Korčoka i Pellegriniho čeká velká hra o nerozhodnuté voliče. Co Slováky překvapilo?

Vítězové prvního kola slovenských prezidentských voleb Ivan Korčok a Peter Pellegrini

Reportér Kaizr popsal náladu ve volebních štábech slovenských kandidátů na prezidenta

Slovensko si vybírá nového prezidenta. Do druhého kola postoupili předseda Národní rady a expremiér Peter Pellegrini společně s exministrem zahraničí Ivanem Korčokem. Konečný výsledek mohou ovlivnit voliči Štefana Harabina i ti, kteří v prvním kole nehlasovali. Do hry chtěli původně promluvit také další kandidáti, například bývalý předseda Nejvyššího soudu Slovenska Harabin nebo expremiér Igor Matovič. Volby probíhaly v klidu, policie ale musela zasahovat u člena volební komise, který byl pod vlivem alkoholu. Jiný zase zkolaboval.

Volební místnosti se na Slovensku otevřely v sobotu 23. března. Sčítání hlasů započalo pozdě večer od uzavření místností ve 22:30. Druhé kolo se uskuteční v sobotu 6. dubna. Výsledky sčítání můžete sledovat také v tomto článku, stejně jako v on-linu níže.

Favorité byli i před volbami jasní. Průzkumy s podstatným náskokem od ostatních kandidátů jmenují Pellegriniho s Korčokem, kteří se pohybovaly nad hranicí 30 procent. Ve většině průzkumů vedl prvně zmíněný šéf slovenského parlamentu.

Voliče se snažil oslovit i nacionalistický Štefan Harabin či dnes jeden z opozičních lídrů a expremiér Igor Matovič. Mezi aspiranty byli také bývalý poslanec odsouzený za propagaci neonacismu Marian Kotleba, historik Patrik Dubovský, bývalý ministr zahraničí Ján Kubiš, bývalý kriminalista Milan Náhlik a lídr strany Aliance zastupující maďarskou menšinu na Slovensku Krisztián Forró.

Současná hlava státu, prezidentka Zuzana Čaputová, se rozhodla o druhý mandát neusilovat, přestože jí dříve průzkumy v potenciální obhajobě přisuzovaly solidní šance.

Celý volební servis ke slovenským volbám můžete sledovat na CNN Prima NEWS po celou volební sobotu, a to i přes noc.

Tagy: