Výsledky slovenských voleb: Korčok a Pellegrini postupují do druhého kola

Volby na Slovensku

Vystoupení Ivana Korčoka na brífinku po prvním dni voleb

Slovenské volební místnosti jsou uzavřeny a přicházejí z nich výsledky prvního kola prezidentských voleb. Po sečtení 99 procent hlasů je jasné, že do druhého kola postupují exministr zahraničí Ivan Korčok a Peter Pellegrini (Hlas). Ivan Korčok získal 42,13 procenta hlasů a o jeho vítězství rozhodla velká města Bratislava a Košice. Druhý je Pellegrini s 37,28 procenty. K volbám přišla polovina oprávněných voličů. Oba kandidáti zabojují o přízeň voličů ve druhém kole, které je naplánováno na 6. dubna.

Krátce po uzavření volebních místností se do vedení dostal Pellegrini, ale jeho vedení se začalo tenčit v momentě, kdy začaly přicházet výsledky z velkých měst. Nakonec první kolo slovenských prezidentských voleb ovládl Ivan Korčok, který získal 42,31 procenta hlasů. Druhý Pellegrini obdržel 37,17 procenta, na třetím místě skončil Štefan Harabin s 11,76 procenty.

ČTĚTE TAKÉ: Slovenská hvězdná pěchota. Kdo chce být kromě Pellegriniho s Korčokem prezidentem?

Ivan Korčok na tiskové konferenci po uzavření volebních místností prohlásil, že postup do druhého kola považuje za úspěch.

VIDEO: Vystoupení Petera Pellegriniho na brífinku po prvním dni voleb

„Pokud postoupím do druhého kola, musím víc mluvit k voličům vládních stran. Je evidentní, že nejsou spokojeni, jakým způsobem vládnou, kam táhnou Slovensko, jaká je ekonomická situace a jak plní sliby, které daly slovenským voličům,“ řekl Korčok.

„Čekal jsem těsný výsledek. Naznačoval jsem, že jak začnou přicházet velká města, tak se to bude nějakým způsobem měnit. Ten výsledek je těsný, jen pár procent, které nás dělí jeden od druhého. Myslím, že je to napínavý příběh pro druhé kolo,” řekl Pellegrini na tiskové konferenci.

Ve vystoupení se opřel do svého protikandidáta. „Nechci být prezidentem influencerů a herců. Chci být prezidentem lidí,” narážel na Korčokovu podporu od známých tváří. Pellegrini poté přiznal, že očekává, že se do druhého kola zapojí i premiér Fico, jehož strana Směr podpořila právě Pellegriniho.

Ivan Korčok uspěl celkem ve 37 okresech, k vítězství ho dotáhly především hlasy z Bratislavy, Košic a středního Slovenska. Předseda slovenského parlamentu Pellegrini vyhrál ve 40 okresech. V částech se silnou maďarskou menšinou, Dunajské Stredě a Komárnu, uspěl Krisztian Forró.

Průzkumy v prvním kole očekávaly velmi těsný souboj dvou favoritů voleb, tedy předsedy vládní strany Hlas Petera Pellegriniho a Ivana Korčoka. Třetím nejvážnějším kandidátem měl být někdejší ministr spravedlnosti Štefan Harabin.

Podobné výsledky předpokládaly i sázkové kanceláře před prvním kolem. Slovenští bookmakeři favorizovali Petera Pellegriniho a druhým úspěšným kandidátem měl být Ivan Korčok. Pellegrini měl mít v sobotu kurz na výhru v prvním kole kurz 1,55:1 do 1,62:1 a Korčok 2,25:1 do 2,32:1.

Ani sázkové kanceláře nepředpokládaly, že by se rozhodlo už v prvním kole. Slovensko si od zavedení přímé volby hlavy státu v roce 1999 nikdy nezvolilo prezidenta v prvním fázi hlasování.

Pellegrini je předsedou sněmovny a během předvolební kampaně nepořádal mítinky s voliči. Podle slovenských médií zintenzivnil výjezdy do regionů a také se častěji objevoval na zahraničních cestách. Předsedu Hlasu také podpořil slovenský premiér Robert Fico (Směr).

Korčok oproti tomu má podporu slovenské opozice. Za jeho osobou stojí Progresivní Slovensko a Svoboda a Solidarita. Exministr zahraničí pořádal v debaty s voliči v 50 městech a získal i podporu několika tisíc lidí na shromáždění v Bratislavě.

Neúspěšnými kandidáty se tak stali historik a archivář Patrik Dubovský, předseda slovensko-maďarské strany Maďarská aliance Krisztián Forró, expředseda Nejvyššího soudu Štefan Harabin, nacionalista Marian Kotleba, diplomat Ján Kubiš, expremiér Igor Matovič, Milan Náhlik a předseda strany Slovenské hnutí obrody Robert Švec.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Jak probíhaly poslední hodiny prvního kola slovenských prezidentských voleb?

Tagy:
Slovensko volby Peter Pellegrini Ivan Korčok Štefan Harabin prezidentské volby na Slovensku