Budete žít s Rusy společně. Zbavíme vás vašeho režimu, vzkázal Ukrajincům Lavrov

Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov

CNN Prima NEWS - živé vysílání

Ruské rakety v sobotu zasáhly ukrajinský černomořský přístav Oděsa, oznámila ukrajinská armáda. Rusové se hájí, že mířili na vojenské cíle. Podle maďarského premiéra Viktora Orbána západní sankce vůči Rusku nefungují a je třeba soustředit se na vyjednávání o míru. Ukrajinské síly postupují do Chersonské oblasti, kde vedou protiofenzívu. Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov na jednání v Egyptě prohlásil, že „ruský a ukrajinský národ budou nadále žít společně“. „Určitě pomůžeme ukrajinskému lidu zbavit se režimu, který je naprosto protilidový a protihistorický,“ řekl Lavrov.

Ruské rakety v sobotu zasáhly ukrajinský černomořský přístav Oděsa, oznámila ukrajinská armáda. Útok přišel jen den poté, co Moskva a Kyjev podepsaly dohodu o vývozu obilí, v níž hraje oděský přístav klíčovou roli.

Útok skladiště obilí v přístavu nepoškodil a Ukrajina pokračuje v přípravách na obnovení vývozu plodiny. Útok odsoudil Kyjev i někteří světoví představitelé. „Dokazuje to jen jednu věc: bez ohledu na to, co Rusko říká a slibuje, najde si způsoby, jak to nesplnit,“ reagoval ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Rusko se však hájí tím, že sobotní raketový úder na přístav Oděsa mířil na vojenské cíle a zasáhl vojenskou loď.

Strategie Západu na podporu Ukrajiny nefunguje, nový přístup by se měl soustředit na vyjednávání o míru, nikoli na vítězství ve válce. V projevu před maďarskou menšinou v Rumunsku to řekl maďarský premiér Viktor Orbán. Zopakoval také, že Budapešť nepodpoří evropské sankce, které by se týkaly dovozu ruského plynu, protože nechce poškodit ekonomiku země.

Podle zpravodajského ředitelství ukrajinského ministerstva obrany jelo do Chersonské oblasti pod záminkou civilního nákladu a humanitární pomoci přes 20 ruských nákladních aut s municí a dalšími těžkými zbraněmi. „Okupanti se tam snaží vytvořit si pozice... ale co je jim to platné? Ukrajinské ozbrojené síly se krok za krokem posouvají do regionu,“ dodal Zelenskyj.

Právě v Chersonské oblasti podle amerického Institutu pro studium války Ukrajinci připravují zahájit, anebo již v sobotu zahájily protiofenzívu.

Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov v neděli v Káhiře jednal s egyptskými a dalšími arabskými představiteli představiteli, zatímco se Moskva snaží prolomit diplomatickou izolaci a sankce, které na ni uvalil Západ kvůli její invazi na Ukrajinu.

Podle světových agentur se snažil uklidnit egyptské představitele pokud jde o dodávky ruského obilí do Egypta. Podle serveru Meduza mimo jiné prohlásil, že „ruský a ukrajinský národ budou nadále žít společně“. „Určitě pomůžeme ukrajinskému lidu zbavit se režimu, který je naprosto protilidový a protihistorický,“ řekl ministr zahraničí země, která Ukrajinu vojensky napadla 24. února.

Tagy:
armáda Moskva Ukrajina Viktor Orbán Rusko Kyjev Volodymyr Oleksandrovyč Zelenskyj Chersonská oblast obilniny Oleksandr Kubrakov