Ukrajinci zatlačili Rusy na Donbase. Na příměří nejsme připraveni, řekl Zelenskyj

Volodymyr Zelenskyj v Lysyčansku

Válka na Ukrajině (23. 8.)

Ukrajinská armáda hlásí úspěšné zastavení ruského pokusu o průlom linie u Slavjansku, Bachmutu i Avdijivky. Okupanty prý zahnala na útěk. Kreml zpomalení tempa ruských vojsk vysvětluje jako záměr, kterým chce minimalizovat počet civilních obětí. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj také řekl, že Ukrajina není připravená na dohodu o klidu zbraní. Podle něj by ji totiž Rusko zneužilo jako v případě minských dohod.

Aktuální dění na Ukrajině sledujte v novém on-line článku zde.

Od vypuknutí ruské invaze na Ukrajinu uběhlo přesně půl roku. Jak se konflikt od 24. února vyvíjel? Často se mluví o tvrdém ukrajinském odporu, jednotlivých bitvách či o početných ztrátách na obou stranách. Redakce CNN Prima NEWS pro vás vybrala šest zásadních událostí, ke kterým během posledních šesti měsíců došlo.

Ukrajinská armáda hlásí úspěšné zastavení ruského pokusu o průlom linie u Slavjansku, okupanty prý zahnala na útěk. Vyplývá to z hlášení generálního štábu ukrajinských ozbrojených sil. Ten rovněž uvedl, že se daří odrážet ruské útoky u Bachmutu a Avdijivky.

Podle ruského ministra obrany Sergeje Šojgua je však zpomalení tempa ruských vojsk na Ukrajině záměrným tahem, který prý má minimalizovat počet civilních obětí.

A jak to vypadá s případnými vyjednáváními o příměří? „Ukrajina v současné době není připravena na jednání s Ruskem o příměří, neboť nechce opakovat negativní zkušenost z minských dohod, které vedly ke ztrátě kontroly nad částí našeho území,“ prohlásil ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

Německo se chystá poskytnout Ukrajině zbraně za dalších 500 milionů eur (12,3 miliardy korun). Podle nejmenovaného zdroje agentury Reuters to při návštěvě Kanady uvedl kancléř Olaf Scholz. Dodávka má zahrnovat systémy protivzdušné obrany IRIS-T či raketomety.

Další pomoc chystají i USA. Spojené státy chtějí poskytnout Ukrajině další vybavení a zbraně pro armádu. V dlouhodobém horizontu pošlou pomoc za tři miliardy dolarů, uvedly agentury AP a Reuters.

Tagy:
jaderná elektrárna zbraň Ukrajina USA Rusko Kyjev Doněck Volodymyr Oleksandrovyč Zelenskyj Ozbrojené síly Ruské federace ruská invaze na Ukrajinu