Putin nařídil rozšířit řady své armády. Měla by přesáhnout dva miliony vojáků

Vladimir Putin a Sergej Šojgu

Válka na Ukrajině trvá už půl roku

Ukrajina má za sebou oslavy 31. výročí své samostatnosti, podporu zemi vyjádřilo mnoho západních politiků. Ukrajinské letectvo podniklo na jihu země několik úspěšných útoků na ruské cíle, armáda hlásí zničené nepřátelské sklady i základnu. Tvrdý úder dostal i důležitý most přes Dněpr v Nové Kachovce. Šéf Kremlu Vladimir Putin nařídil rozšířit řady své armády.

Aktuální dění na Ukrajině sledujte v novém on-line článku zde.

Bilance zemřelých při středečním útoku Rusů v Dněpropetrovské oblasti se navyšuje. „V tuto chvíli je 22 mrtvých, pět z nich uhořelo v autě, zemřel i nezletilý chlapec, kterému bylo 11 let. Ruská raketa zničila jeho dům,“ napsal ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj k útoku na Čaplyne s tím, že vyprošťovací práce pokračují.

Kvůli požáru, který poškodil elektrické vedení, byly od sítě odpojeny i zbývající dva reaktory Záporožské jaderné elektrárny na jihu Ukrajiny. Na sociální síti Telegram uvedla ukrajinská státní společnost Energoatom, která elektrárnu spravuje. Podle ní zásobování elektrárny energií dál funguje a pracuje se na opětovném připojení jednoho z reaktorů do sítě.

Ukrajina si v uplynulých dnech připomínala 31. výročí svého vzniku. Na hlavní třídě v Kyjevě byla výstava zničené ruské vojenské techniky.

O trvající podpoře Ukrajinu ve středu ujišťovala řada západních lídrů včetně generálního tajemníka Severoatlantické aliance Jense Stoltenberga, předsedkyně Evropské komise Ursuly von der Leyenové nebo generálního tajemníka OSN Antónia Guterrese. Solidaritu dal Ukrajině najevo také například český premiér Petr Fiala (ODS) a ministr zahraničních věcí Jan Lipavský (Piráti).

Vladimir Putin nařídil rozšířit řady ruské armády ze současných zhruba 1,9 milionu na 2,04 milionu vojáků. Informovala o tom agentura RIA Novosti. Analytici o podobném kroku ruského prezidenta spekulovali již delší dobu.

Tagy: