Putine, kdo je klaun teď? „Šmejd“ Zelenskyj přehrál Kreml, kritizuje bývalý spojenec Ruska

Bývalý velitel proruských separatistů na Donbasu kritikou Kremlu ve vztahu k invazi na Ukrajinu nešetří. Nyní se pustil do samotného prezidenta Ruska Vladimira Putina. Muž, který je znám také pod jménem Igor Strelkov a zásadně přispěl k obsazení Krymu v roce 2014, nečekaně vyzdvihuje ukrajinského prezidenta a vysvětluje, které straně velí klaun.

Když se na Ukrajině řeklo klaun, mnozí si vybavili současného prezidenta Volodymyra Zelenského. Důvod byl prostý – předtím, než usedl do prezidentského křesla, byl televizním komikem. Nyní se však podle Girkina role otáčí, píše web Mirror.

„Přišla válka. Na rozdíl od Putina Zelenskyj neutekl ani se neschoval do bunkru. Naopak vyhlásil, zahájil a provedl všeobecnou mobilizaci mužů ve vojenském věku ve své zemi a dosáhl masivních dodávek zbraní od NATO. Oklamal a přehrál Kreml,“ prohlásil bývalý vůdce ruských separatistů. Dodal, že Zelenskyj podle něj pevně a sebevědomě vyhlásil cíle války a stejně pevně stanovil i podmínky pro jednání o příměří.

„A co máme my na své straně? Konec šestého měsíce války a pozlacené kohouty, kteří stále hrají tankové biatlony a pořádají festivaly vojenských kapel. Takže otázka zní – kdo je tady ten šašek?“ ptal se a poukazoval na šéfa Kremlu.

Zelenskyj je šmejd a Putin bezradný

Ačkoliv Girkin vyjadřuje k Zelenskému obdiv, stále ho považuje za „vzácného šmejda, kterému by neváhal nohou podrazit stoličku“. Bývalý velitel separatistů je však svou kritikou současného počínání Rusů známý. Obecně je Girkin alias Strelkov zastáncem tvrdé linie – sám se podílel na anexi Krymu a vytvoření samozvané Doněcké lidové republiky před osmi lety. Již dříve tvrdil, že Putin je bezradný.

Na rozdíl od jiných Rusů, kteří kritizují vedení války, Girkinovi slovní útoky procházejí. Minimálně do nedávné doby. Podle některých ruských a ukrajinských médií byl bývalý velitel před více než týdnem zadržen na Krymu, informaci se však nepodařilo potvrdit. Girkin v reakci na informaci o svém zadržení prostřednictvím sociálních sítí vzkázal, že ve vazbě nebyl.

Údajně si měl Girkin oholit typický knírek a s falešným pasem se pokoušet dostat na frontu do Chersonské oblasti. Následně vzkázal, že „dříve nebo později se na frontě objeví“.

Tagy:
válka Vladimir Putin NATO Ukrajina zbraně kritika Krym separatisté Donbas Volodymyr Oleksandrovyč Zelenskyj Moskevský Kreml Sergej Kužugetovič Šojgu ruská invaze na Ukrajinu Igor Girkin