Ukrajinci pohřešují přes sedm tisíc vojáků. Nevědí, jestli jsou naživu

Přibližně 7 000 ukrajinských vojáků je nezvěstných, Kyjev doufá, že jsou v zajetí. Ukrajinci se dostanou na Krym do konce jara, potvrdil znovu své předchozí odhady Kyrylo Budanov, šéf ukrajinské rozvědky. Invazní armáda se připravuje na možnou protiofenzivu, okupanti jsou z ní podle ruského zdroje znepokojení. Kruté a krvavé boje nadále pokračují u Bachmutu, Lymanu, Avdijivky nebo Marjinky.

Ve válce Ruska proti Ukrajině se pohřešuje více než 7 000 ukrajinských vojáků, uvedl ukrajinský zmocněnec pro nezvěstné Oleh Kotěnko v televizním vysílání. Doufá, že většina nezvěstných je naživu v ruském zajetí. Kyjev, podobně jako Moskva, nezveřejňuje své ztráty ve válce, která trvá 419. den. Ukrajinský ministr obrany Oleksij Reznikov o víkendu naznačil, že celkové ukrajinské ztráty – tedy zabití, zranění, pohřešovaní a zajatí vojáci – jsou menší než 50 000 obětí únorového zemětřesení v Turecku.

Kyrylo Budanov opět potvrdil své scénáře loňského září týkající se dobytí Krymu. Podle něj ukrajinské ozbrojené síly vstoupí na okupovaný poloostrov ještě na jaře. „Všechno jde podle plánu. Stále mám nějaký čas,“ prohlásil v rozhovoru pro rádio New Voice of Ukraine. Rusko se podle Institutu pro studium války (ISW) připravuje na možnou blížící se protiofenzivu na jihu země, kde posiluje obranné přípravy, opevňuje pozice a přeskupuje muže. Okupační jednotky jsou ze situace „znepokojené“, cituje ISW ruský zdroj.

Ruské síly na Ukrajině pokračují navzdory značným ztrátám v ofenzivě u Kupjansku, Bachmutu, Lymanu, Avdijivky a Marjinky. Ohniskem bojů zůstávají města Bachmut a Marjinka. Za poslední den ukrajinské síly odrazily v těchto oblastech fronty více než 70 nepřátelských útoků, uvedlo v úterý ukrajinské velení ve svém ranním hlášení o situaci na bojišti.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: České zbrojovky se chovají jako podniky za protektorátu zásobující třetí říši, uvedla Zacharovová

Slovensko už předalo Ukrajině všech 13 slíbených stíhaček MiG-29, informovalo v pondělí tamní ministerstvo obrany. Odevzdání strojů sovětské konstrukce schválila vláda premiéra Eduarda Hegera před měsícem v rámci dalšího balíku své vojenské pomoci Kyjevu, který od loňského února čelí vojenské invazi Ruska. První čtyři slovenské migy přeletěly na Ukrajinu už v březnu. Zbylé nadzvukové stíhačky byly přepraveny po zemi. Podle podepsané dohody mezi Slovenskem a Ukrajinou tři letouny z celé zásilky nemají motory.

Velvyslanci zemí Evropské unie tento týden projednají rozhodnutí Polska a Maďarska, které ve snaze ochránit vlastní trhy zakázaly dovoz některých zemědělských produktů z Ukrajiny. Novinářům v Bruselu to v pondělí sdělil dobře informovaný unijní činitel. K podobnému kroku jako Varšava a Budapešť se podle úřadu vlády v Bratislavě uchýlilo i Slovensko.

Tagy:
válka Ukrajina on-line Rusko boje ruská invaze na Ukrajinu Bachmut