Ukrajinci útočí za Dněprem, Biden dal zelenou výcviku pilotů na F-16

Příslušník speciálních sil ukrajinské policie pálí z houfnice D-30 směrem na ruské pozice u města Kreminna v Luhanské oblasti.

Ukrajinci jsou možná za Dněprem

Ukrajinské síly překročily Dněpr a prolomily obranu o 800 metrů, píší analytici ISW. Americký prezident Joe Biden povolil zahájení výcviku ukrajinských pilotů na letounech F-16. Rusko tvrdí, že zničilo dva drony, které útočily na Moskvu. Německá společnost Rheinmetall údajně v Belgii koupila tanky Leopard 1, má je poslat na Ukrajinu. Londýn rozšířil protiruský sankční seznam, figuruje na něm i muž ze Slovenska. Varšava vyhoví pohraničníkům a vyšle na hranice s Běloruskem další vojáky.

Ukrajinské jednotky se úspěšně dostaly na levý břeh řeky Dněpr v Chersonské oblasti. Zřejmě tam prolomily obranu o 800 metrů. Ve své zprávě o tom informoval americký Institut pro studium války (ISW), který se odvolává na ruské vojenské blogery. Ti tvrdí, že ukrajinské ozbrojené síly vylodily na východním břehu Dněpru u obce Kozači Lageri až sedm člunů, z nichž každý přepravoval asi šest až sedm lidí.

Spojené státy podpořily výcvik ukrajinských pilotů na letounech F-16 americké výroby. Takto komentovala v úterý zástupkyně mluvčí Pentagonu Sabrina Singhová oznámení, že první skupina ukrajinských pilotů je připravena k výcviku. Podle Singhové dal americký prezident Joe Biden „zelenou“, aby to bylo možné, informuje agentura Uinan.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Střelba, výbuchy a trosky. Podívejte se, jak se vyvíjí krvavá bitva u Bachmutu

Ruští představitelé tvrdí, že se protivzdušné obraně podařilo ve středu ráno zničit dva bezpilotní prostředky, které se pokusily zaútočit na hlavní město Moskvu. Sestřelení dronů nezpůsobilo oběti ani škody na majetku. „Byl zaznamenán pokus dvou bojových dronů proniknout do města. Oba byly sestřeleny protivzdušnou obranou,“ uvedl na sociální síti Telegram moskevský starosta Sergej Sobjanin.

První dva tanky Leopard 1 tento týden opustily Belgii a jsou na cestě na Ukrajinu, píší tamní média. Technika podle nich ovšem nepochází od belgické vlády, ale od neznámého dárce, která od soukromé společnosti OIP koupila celkem 50 těchto starších modelů tanků německé výroby. Hospodářský deník Handelsblatt s odkazem na své zdroje později uvedl, že stroje získala německá zbrojařská společnost Rheinmetall.

„Tanky se nejprve přesunou do Německa a Itálie, kde budou zmodernizovány a dostanou moderní zbraňové systémy. Následně zamíří na bojiště,“ řekl listu De Standaard šéf belgické firmy OIP Freddy Verslyus.

Británie rozšířila sankční seznam zaměřený na omezení ruského zbrojního průmyslu a dodávek zbraní ze zahraničí, píše agentura Reuters. Figuruje na něm nově 22 firem a jednotlivců ze Slovenska, Íránu, Turecka, Spojených arabských emirátů a Švýcarska. Slovenským občanem na seznamu je Ašot Mkrtyčev, bývalý obchodník se zbraněmi ázerbájdžánského původu, kterého už v březnu na sankční seznam zařadily Spojené státy.

Varšava rozmístí na hranici s Běloruskem další vojáky. Podle agentury PAP to v úterý oznámilo polské ministerstvo obrany, jehož šéf Mariusz Blaszczak vyhověl žádosti pohraničníků o další posily. Ministerstvo konkrétní počty neupřesnilo, nicméně pohraniční stráž požádala o vyslání dalších tisíc vojáků na polsko-běloruskou hranici kvůli migraci, z jejíž organizace Varšava obviňuje Minsk. Na hranicích jsou nyní rozmístěny přibližně dva tisíce vojáků a stovky policistů a příslušníků pohraniční stráže.

Tagy: