Střelba, výbuchy a trosky. Podívejte se, jak se vyvíjí krvavá bitva u Bachmutu

Letecké záběry z Bachmutu

Jak nyní vypadá Bachmut?

Centrální Donbas je epicentrem nepřátelství mezi Ukrajinou a Ruskem. Na sociálních sítích to uvedla náměstkyně ukrajinského ministra obrany Hanna Maljarová. Krvavá bitva o doněcký Bachmut – známá také jako „mlýnek na maso“ – se totiž znovu rozjela na plné obrátky. Ukrajinci v tomto regionu za poslední týdny zaznamenali nezanedbatelné územní zisky.

Nejtvrdší boje nadále zuří v Doněcké oblasti. Náměstkyně ukrajinského ministra obrany Hanna Maljarová označila centrální Donbas jako epicentrum nepřátelství mezi Ukrajinou a Ruskem.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Kdo jsou Češi bojující na Ukrajině? Idealisté i lidé, co utíkají před problémy a chtějí do Afriky

Ukrajinci se v posledních týdnech výrazně přiblížili k centru rozbombardovaného Bachmutu. K nejkrvavějším střetům nyní dochází u doněckých obcí Kurdyumivka, Andrijivka a Klišivka. Poslední jmenovaná vesnice leží asi jen pět kilometrů od Bachmutu.

„Ukrajinské jednotky na jižním křídle Bachmutu pokračují v útočných operacích. Náš pohyb komplikují nepřátelské miny i ostřelování. Nepřítel vynakládá velké úsilí, aby zastavil náš postup. Naše jednotky přesto zlikvidovaly spoustu kusů ruské techniky i vojáků,“ uvedla Maljarová na Telegramu. Její tvrzení o ruských ztrátách dokazují i některé nově zveřejněné záběry.

Velmi drsným videem z pouličních bojů se pochlubila například ukrajinská 77. aeromobilní brigáda. Ta pomocí raketometu zlikvidovala ruské okupanty, kteří se kryli v rozbořené budově. Ukrajinským dělostřelcům se zase ve spolupráci s 30. mechanizovanou brigádou podařilo zničit ruskou taženou houfnici 2A65. A jak eliminovat ruské miny, ukázala ve svém videu 56. motorizovaná pěší brigáda.

Rusko obsadilo Bachmut po několikaměsíčních bojích letos v květnu. Šlo ale spíš o Pyrrhovo vítězství. Město, které je nyní de facto srovnané se zemí, totiž okupanti dobyli za cenu masivních ztrát. Bachmutský mlýnek na maso – jak se v minulosti nejkrvavější bitvě od vypuknutí ruské invaze říkalo – se znovu rozjel na plné obrátky začátkem července. Nyní mají převahu Ukrajinci.

Vzhledem k tomu, jak je Bachmut zničený, výrazně ztratil na strategickém významu. Ze záběrů, které v létě pořídila agentura AP, je vidět, že v Bachmutu neexistuje neponičená budova. Většina jich je kompletně stržená. Dříve 72tisícové město je v současnosti prakticky vylidněné. Nejnovější letecké snímky zveřejnila koncem minulého týdne běloruská opoziční televize Nexta.

Brutální boje se odehrávají také u doněckých měst Lyman, Avdijivka a Marjinka i v okolí charkovského Kupjansku. Vyplývá to z hlášení ukrajinského generálního štábu. Obránci podle Kyjeva v těchto zmíněných regionech odolávají ruským útočným operacím. Například u Lymanu Ukrajinci brání své pozice v oblasti Serebrjanského lesa. Rovněž se jim daří držet nedávno osvobozenou obec Staromajorske.

V Záporožské oblasti ukrajinská armáda pokračuje v útočných operacích ve snaze postoupit směrem na Melitopol a Berďansk. Ukrajinští vojáci se podle svého velení opevňují v dosažených liniích a snaží se o eliminaci nepřátelského dělostřelectva.

Tagy:
válka vojáci střelba Ukrajina Rusko Donbas Doněcká oblast Bachmut Ukrajinská 30. mechanizovaná brigáda Hanna Maljarová Ukrajinská 56. motorizovaná pěší brigáda Ukrajinská 77. aeromobilní brigáda