sledujeme živě

Výročí války ve znamení mírového summitu. Ukrajina ho chce uspořádat na půdě OSN

Souhrn událostí

  • Ukrajina by chtěla uspořádat do konce února příštího roku mírový summit.
  • Podle poradce prezidenta Zelenského se Moskva chystá na další masivní útok.
  • Pád dronu na ruskou leteckou základnu si vyžádal životy tří vojáků.
  • Vánoční ostřelování Chersonu nepřežilo 10 lidí.

Ukrajina by chtěla uspořádat do konce února příštího roku mírový summit, uvedl ukrajinský ministr zahraničí. Ve městě Starobilsk v Luhanské oblasti skončilo ve vojenské nemocnici 50 těžce zraněných ruských vojáků. Poradce šéfa ukrajinské prezidentské kanceláře Oleksij Arestovyč přesto uvedl, že Rusko uvažuje o dalším masivním útoku. Rusové sestřelili nad leteckou základnou Engels v Saratovské oblasti ukrajinský dron, trosky smrtelně zranily tři ruské vojáky. Kyjev se k incidentu nevyjádřil.

Ukrajina by chtěla uspořádat do konce února příštího roku mírový summit, nejlépe na půdě OSN. V dnes zveřejněném rozhovoru to agentuře AP řekl ukrajinský ministr zahraničí Dmytro Kuleba. Prostředníkem na jednáních, která by se měla uskutečnit v době prvního výročí ruské invaze na Ukrajinu, by podle Kyjeva měl být generální tajemník OSN António Guterres.

„Dne 26. prosince zhruba v 1:35 moskevského času byl v malé výšce sestřelen ukrajinský bezpilotní letoun, když se blížil k vojenské základně Engels v Saratovské oblasti,“ uvedlo ruské ministerstvo obrany. „Následkem pádu vraku dronu byli smrtelně zraněni tři ruští příslušníci technického personálu, kteří byli na letišti,“ dodalo ministerstvo. Agentura TASS událost interpretuje tak, že systémy protivzdušné obrany ruských leteckých sil zabránily útoku ukrajinského dronu na vojenské letiště. Kyjev se k incidentu nijak nevyjádřil.

Šéf Chersonské oblasti Januševyč v sobotu večer informoval, že ruský útok na Štědrý den zabil nejméně deset lidí. Podle něj je zraněných 55, další představitelé mluvili o zhruba 60 zraněných. Ostřelování civilních cílů o svátečních dnech odsoudil ukrajinský prezident. „Nejsou to vojenská zařízení. Tohle z definice není válka. Tohle je teror, je to zabíjení za účelem zastrašování a potěšení,“ napsal Zelenskyj, který na Telegramu zveřejnil fotografie z místa incidentu.

Podle informací ukrajinského webu Ukrinform Rusové utrpěli další velké ztráty. „Ve městě Starobilsk v Luhanské oblasti bylo nedávno do vojenské nemocnice zřízené okupanty dopraveno 50 těžce zraněných ruských vojáků. Ve městě Horlivka v Doněcké oblasti byli kvůli nedostatku dárcovské krve všichni zaměstnanci zdravotnických zařízení nuceni darovat krev podle stanoveného harmonogramu,“ uvedla agentura.

Ukrajinský generální štáb informoval o tom, že Rusové od začátku války přišli až o 102 050 vojáků. Toto číslo údajně zahrnuje i 620 zabitých Rusů, kteří zahynuli 24. prosince. Zprávu nelze nezávisle ověřit.

Poradce šéfa ukrajinské prezidentské kanceláře Oleksij Arestovyč v rozhovoru s ruským právníkem Markem Fejginem uvedl, že Rusko uvažuje o dalším masivním útoku. Je podle něj ale nepravděpodobné, že by jej provedlo. „Řekněme, že vystřelí 150 raket, my sestřelíme 120–140 z nich, 30 raket dosáhne cíle. V zásadě by došlo k velké ztrátě,“ uvedl Arestovyč podle agentury Unian.

Tagy:
Severní Amerika Evropa Ukrajina on-line Telegram Štědrý den Volodymyr Oleksandrovyč Zelenskyj Chersonská oblast Dmytro Ivanovyč Kuleba S-300 Volodymyr Vasylovyč Saldo