Skromný protest na Vítkově skončil. Kobza i Skála vyzvali ke spojování stran

Na Svátek práce se jako tradičně konala řada shromáždění a demonstrací po celé České republice. Iniciativa Zachraňme náš stát přilákala na dvě stovky lidí. Mírový pochod zamířil z náměstí Republiky na Vítkov. Během protestu vystoupil například poslanec Jiří Kobza (SPD) či Josef Skála (KSČM). Svoji akci uspořádali i komunisté, a to na pražském Střeleckém ostrově, kam dorazilo také několik odpůrců KSČM či anarchistů. Ranní sešlost Chceme mír! na Letné – pořádaná uskupením Jany Volfové Česká suverenita – skončila totálním fiaskem. Kromě novinářů dorazili na místo jen turisté, kteří o protestu ani nevěděli. Volfová však tvrdí, že akci zrušila.

Odpolední mírový pochod na Vítkov přilákal asi dvě stovky protestujících. Ti vyrazili kolem 14. hodiny z pražského náměstí Republiky na Vítkov. Pod sochou Jana Žižky promluvil například poslanec Jiří Kobza (SPD) či člen konzervativního křídla KSČM Josef Skála. Oba vyzvali ke spojování „vlasteneckých“ stran. I podle organizátorů bylo cílem akce podpořit sjednocování opozičních stran proti současné vládě premiéra Petra Fialy (ODS).

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Marx místo Boha, hektolitry piva a půl dne dřiny: Jak Češi slavili první Svátek práce roku 1890

Na pondělní prvomájové shromáždění KSČM na pražském Střeleckém ostrově dorazila i skupina odpůrců komunistů. Předsedkyně pražské buňky komunistické strany Marta Semelová odsoudila v projevu kapitalismus, a naopak hájila socialismus. Obdobně se vyjadřovali i další řečníci, terčem kritiky se stala i nynější vláda. Od odpůrců, které oddělovali policisté, se pak ozývaly výzvy k postavení KSČM mimo zákon a při závěrečné Internacionále skandování „hanba“.

„Pro nás komunisty je Svátek práce symbolem boje za spravedlivý svět,“ řekla Semelová stovce převážně starších přihlížejících. Následně se opřela do kapitalismu, který podle ní rozděluje lidi na chudé a bohaté, přináší bídu a války. „Důsledky kapitalismu pociťují občané každý den,“ prohlásila Semelová, podle níž je jedinou šancí socialismus.

Zatímco někteří komunisté drželi rudé vlaky s nápisem KSČM, zhruba desítka odpůrců přinesla vlajky české, ukrajinské, Spojených států i Severoatlantické aliance. „Komunisti mimo zákon“, „bolševický svi*ě nemají nárok na existenci“ nebo „sláva Ukrajině“, se ozývalo z jejich řad. Kritici komunistů se dali do debaty s někdejším komunistickým poslancem Jiřím Dolejšem, s nímž se například v názoru na ruskou agresi vůči Ukrajině prakticky shodli.

ČSSD, Paroubek i anarchisti

Těsně před zahájením akce komunistů položili věnce k pamětní desce první prvomájové dělnické oslavy v Praze předseda pražské sociální demokracie a bývalý senátor Jiří Dienstbier společně s několika zástupci Mladých sociálních demokratů. ČSSD podobně jako KSČM po minulých volbách ze Sněmovny vypadla, zastoupení v Senátu má velmi skromné a průzkumy preferencí pro ni nejsou příznivé.

Po ukončení shromáždění KSČM dorazil k pamětní desce někdejší předseda ČSSD a expremiér Jiří Paroubek, který nyní zastupuje spolek Nespokojení. Rovněž on si vyslechl výkřiky „hanba“. Prvomájovou oslavu plánují na Střeleckém ostrově také anarchisté, kteří se pak chtějí vydat pochodem na ostrov Štvanice.

Fiasko „mírové“ demonstrace

Už v 9 hodin ráno měla na pražské Letné začít demonstrace Chceme mír! Akci naplánovala strana Česká suverenita, již v roce 2011 spoluzakládaly Jana Bobošíková a Jana Volfová, která je dnes její předsedkyní. Událost ovšem zřejmě skončila dříve, než vůbec mohla začít. Kromě skupinky turistů, kteří o žádné demonstraci nevěděli, na místo konání akce téměř nikdo nedorazil. Samotné uskupení pořadatelů prošlo historicky několika proměnami, dočasně se přejmenovalo také na VOLNÝ blok, kdy byl jeho volebním lídrem bývalý poslanec Lubomír Volný. Strana se k nynějšímu názvu vrátila v lednu 2022.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Bouře v Izraeli sílí. V ulicích Tel Avivu protestovalo proti reformě justice 200 tisíc lidí

Za cílem protestní akce později dorazila na místo pouze hrstka demonstrujících. Ti byli převážně zklamaní z nečekaně liduprázdného prostranství, redakci CNN Prima NEWS si postěžovali i na přístup organizátorů. Jeden z přítomných vysvětlil, že odchází, protože nikdo nedorazil. Zároveň ho prý zklamalo, že ani na Facebooku nejsou informace o zrušení akce. Z Letné ještě před desátou hodinou odešla i většina novinářů.

Pochod na Vítkov

Organizátoři pochodu k soše Jana Žižky tvrdí, že Fialova vláda se pokouší zatáhnout Českou republiku do války, proti čemuž chtějí na Vítkově protestovat. „Pokračují v dlouhodobé a systematické destrukci národní identity, vzdělání, společného státního majetku, osobních svobod, osobního vlastnictví, rodinných hodnot i pohlavní identity každého jednotlivce pomocí agend EU, NATO, WHO, Green-deal, LGBT, ČT atd.,“ přičítají dále pětikoalici na svém webu.

Okrajové uskupení má zřejmě ambice prosadit systémové změny a získat rozsáhlou podporu. „Neplatíme žádné billboardy, reklamy ani svoz autobusy – touto cestou opravdová revoluce nevznikne. Čas na skutečně masové hnutí ještě přijde,“ předesílá hnutí v informacích k demonstraci své vize. Na Vítkově mají podle programu promluvit mimo jiné poslanec Jiří Kobza (SPD), bývalý místopředseda KSČM Josef Skála či publicista Ladislav Jakl.

Baťovská tradice ve Zlíně

Kromě politických akcí se po celé zemi organizují majálesy, stavění máje, prvomájové průvody i akce, které první květnový den spojují spíše s oslavami lásky. Ve Zlíně prvomájové oslavy navazují na baťovskou tradici. Prvomájový průvod vyjde od Baťova mrakodrapu, cíl bude na náměstí Míru. Do průvodu se zapojí členové různých spolků a organizací, lidé ponesou transparenty s dobovými hesly.

Svátek práce je mezinárodní dělnický svátek, který se první květnový den slaví od roku 1890. Na návrh francouzských socialistů ho v roce 1889 zavedla II. internacionála na připomínku vypuknutí stávky amerických dělníků v Chicagu 1. května 1886. V českých zemích se poprvé slavil v roce 1890 na Střeleckém ostrově v Praze. Anarchisté tvrdí, že je to původně jejich svátek, který si podle nich socialisté a komunisté neprávem přivlastňují.

Tagy: