Vláda důchodce už odrbala, řekl Babiš. Zmínil nízkou porodnost i kolegu gynekologa

Bývalý předseda vlády Andrej Babiš (ANO)

Pivoňka Vaňková a Hrnčíř k důchodové reformě

Sněmovna ve středu opět nedospěla k závěru úvodní debaty o sporné vládní reformě penzí. Poslanci o ní zatím jednali celkem 23 hodin čistého času, z nich 13 hodin dnes. Jednací den skončil stejně jako v úterý na základě dohody klubů ve 23:00. Vystoupit chce ještě 25 poslanců, dopoledne jich byly až čtyři desítky. Diskuse bude pokračovat ve čtvrtek ráno. Nejpozději večer by mohlo první čtení vládní důchodové novely skončit.

Jednání doposud v podstatě neprovázely obstrukce. Poslanci se ve vystoupeních drželi tématu, byť někteří se věnovali i širším souvislostem důchodového systému. Patřila k nim porodnost, hospodářský růst, příjmy státního rozpočtu, šedá ekonomika i třeba délka dožití ve zdraví.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Lidovcům bere voliče hnutí ANO. O budoucnosti strany rozhodne říjnový sněm, říká politolog

Do rozpravy se hlásili téměř výhradně zástupci opozičních hnutí ANO a SPD, která vládní úpravy penzijního systému kritizují a odmítají. S vládními zákonodárci na sebe reagovali v sérii faktických poznámek. „Celý smysl nebo podstata důchodové reformy spočívá v tom, že se vlastně toho důchodu nikdo z nás nedožijeme. A to je asi celé,“ prohlásila hned z kraje jednání Berenika Peštová z hnutí ANO. Během rozpravy též zavzpomínala na doby, kdy v šesti měsících už musela do jeslí, jelikož rodičovská trvala půl roku.

„Uvědomme si, že dnes jsou matky s dětmi doma tři roky, a pokud mají dvě, tak šest let. Motivace k práci je úplně jiná, než byla předtím. Moje maminka šla do důchodu v 56 letech a můžu vám říct, že se dožila 68 let. Když šla do důchodu, prošla totální endoprotézou kyčle. Nedovedu si představit, že by pracovala do 66 let,“ pokračovala Peštová. „Šla jsem v pěti měsících do jesliček a myslím si, že se to na mně nějak nepodepsalo,“ podotkla.

Její argumentace za zkrácení rodičovského se ale nelíbila ministrovi práce a sociálních věcí Marianu Jurečkovi. „To je jak jiný vesmír. Vaše argumentace je úplně mimo realitu. Systém je prostě solidární, je založený na solidaritě. Část těch, kteří pojistné platí, se toho nikdy nedožijí,“ reagoval šéf lidovců na slova poslankyně z hnutí ANO.

Po sérii projevů řadových poslanců se řečnického pultíku ujal šéf hnutí ANO Andrej Babiš. Ten obvinil vládu z toho, že vystrašila lidi natolik, že se bojí, jak vůbec v budoucnu vyžijí. Podle něj může Fialův kabinet i za nízkou porodnost, přičemž se odkazoval na slova svého kolegy z hnutí Miloslava Jaňulíka. Ten působí též jako gynekolog. K důchodcům Babiš řekl, že ty už vláda dávno tzv. odrbala.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Vláda důchodovou reformu špatně vysvětluje, říká komentátor CNN Prima NEWS Martin Schmarz. Hájí neobhajitelné, oponoval jeho kolega Thomas Kulidakis.

Tagy: