Politolog: Lidovcům bere voliče hnutí ANO. O budoucnosti strany rozhodne říjnový sněm

Představitelé KDU-ČSL

Vyšší odvody pro bezdětné rozděluje strany

Lidovci už delší dobu házejí klacky pod nohy ostatním vládním stranám. Vadí jim například liberalizace konopí, zdanění tichého vína nebo otevření obchodů během všech svátků. Podle politologa Lukáše Valeše je to tím, že KDU-ČSL klesají preference a voliči jim utíkají k hnutí ANO. Pro stranu bude rozhodující podzimní sněm, na kterém budou delegáti volit nové vedení.

„Klesající preference donutily lidovce změnit jejich rétoriku. Když se podíváme na vývoj v předvolebních průzkumech, tak největší vládní zátěž leží na lidoveckých voličích. Zatímco ostatní strany jsou na svém a ODS dokonce posiluje, tak KDU-ČSL to odnáší,“ řekl pro CNN Prima NEWS Valeš. Strana totiž v preferencích klesá až ke třem či čtyřem procentům podpory.

ČTĚTE TAKÉ: Zemřel strůjce jednoho z největších podvodů historie. Boesky „vydělal“ stovky milionů dolarů

Lidovce nejvíce poškodil konsolidační balíček, který přijaly vládní strany v loňském roce. Jejich voliče mělo odradit především zrušení školkovného nebo omezení slevy na nepracující manželku. „Lidovci to správně vyhodnotili tak, že je potřeba dělat jinou politiku. Aby bylo vidět, kdo je lidovec a kdo ne. Jinak by totiž splynuli s ODS,“ řekl Valeš.

Strana proto začala torpédovat snahy některých vládních kolegů. Lidovci se například postavili proti liberalizaci marihuany nebo zdanění tichého vína. Do sporu s ODS se KDU-ČSL nebojí jít ani v případě debaty o zrušení zákazu otevření obchodů během svátků.

Místo toho lidovci přicházejí s návrhem zvýšit odvody pro bezdětné a rodinám naopak od daní ulevit. Předlohu ale s ostatními neprojednali a s největší pravděpodobností neprojde ani přes vládní poslance.

„Strach o preference je donutil stavět se na zadní a nyní vystupují jako sociální svědomí vlády. Je ale otázka, zda jim to lidé uvěří. Podle mého už ne, protože většina jejich voličů přešla k hnutí ANO,“ řekl Valeš.

Na sněmu se rozhodne o budoucnosti strany

Lidovce čeká v říjnu klíčový sjezd strany. Před ním se totiž odehrají volby do Evropského parlamentu a také do krajských zastupitelstev a Senátu. Předseda strany Marian Jurečka už v minulosti řekl, že nebude kandidovat, pokud nezíská dva europoslanecké posty, neposílí senátní klub a nedosáhne ani na jedno hejtmanské křeslo.

Podle Valeše by ale Jurečka neměl kandidovat v žádném případě. „Za předsedou jde hrozný případ s Filosofickou fakultou a večírkem pro pracovníky ministerstva práce. Místo diskuze o vylučování Cyrila Svobody měl dávno skončit on,“ řekl politolog.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Kdyby se nám naslouchalo dřív, předejdeme problémům, říká Nejedlová

Valeš také připomíná, že lidovce bude čekat složité rozhodování. „Na jedné straně se totiž bude o slovo hlásit tradiční politici, kteří cílí na seniory nebo rodiny s více dětmi. Druhá skupina je nová elita lidovecké strany vedená Františkem Talířem, Janem Grolichem nebo Petrem Hladíkem. Ti jsou spíše pravicoví a otevírají témata, která byla dříve tabu. Jako například manželství pro homosexuální páry. Na sjezdu tak půjde i o budoucnost strany,“ dodal.

Tagy: