Morálka na nule i fatální nedostatky. Opuštěná základna vydala důkazy o chaotickém úprku Rusů

Opuštěná základna v Balaklije vydala důkazy.

Rusové z ukrajinské Balaklije v Charkovské oblasti prchali na konci léta. Všechny strategicky důležité věci ale odnést nebo zničit nedokázali. K jejich dokumentům se tak v opuštěné základně ruského velitelství dostala agentura Reuters. Nalezené stránky ukazují, že morálka ruských vojáků byla na nule a při ústupu vládl naprostý chaos.

Z tisíce stránek, které v opuštěné budově Reuters nalezla, vyplývá, že tamní jednotky byly silně poddimenzované. Dvě jednotky pak měly k dispozici pouhých 20 procent síly. Další prapor pak měl místo 240 vojáků jen 49 mužů.

Nedostatek měli také vojenské techniky. „Začíná nám docházet minuce,“ zapsal 19. července kdosi do deníku, jehož stránky byly na opuštěném místě nalezeny. V té době byly do Charkovské oblasti vyslány posily včetně útočných helikoptér. Útok Ukrajinců Rusové odrazili, přišli ale o tank a dva obrněnce.

Morálku Rusů podle zápisků pošramotily také různé kázeňské tresty, dezerce nebo neuposlechnuté rozkazy. Další rána pak přišla 24. července. Ukrajinci rozmístili raketové systémy HIMARS, které získali od Spojených států, a ty zasáhly dvanáct ruských vojáků.

Málo munice

Jak vyplývá z nalezených dokumentů, v jednotce v Balakliji o ukrajinské protiofenzivě na konci července již nikdo nepochyboval. Byli přesvědčeni, že Ukrajina zahájí vojenské akce, aby „převzala kontrolu nad Balaklijí,“ cituje Reuters ruské poznámky.

Koncem srpna pak mělo balaklijské ruské velitelství nedostatek nejen vojáků, ale také munice, techniky i zbraní. Z pěti dronů měli k dispozici jen dva, z osmi obrněnců zbyly tři a místo 24 protitankových systémů Fagot měli čtyři.

Hlavní protiofenziva pak přišla na začátku září. Bitva o město Balaklija trvala dva dny a pro Rusy skončila porážkou. Z trosek velitelství bylo vyproštěno několik desítek těl padlých ruských vojáků.

Tagy:
válka dokumenty Ukrajina zápisky Rusko Rusové velitelství Balaklija protiofenzíva