Na Ukrajině padl i „taktický Ježíš“. Rusové jeho tělo vyměnili, teď se vrátí do USA

Američanovi Joshuovi Jonesovi se na Ukrajině mezi jeho spolubojovníky přezdívalo „taktický Ježíš“. Teprve 24letý mladík vyrazil do války podpořit Ukrajince v boji proti okupantům.

CNN Ostatky padlého Američana z Ukrajiny míří domů

Američanovi Joshuovi Jonesovi se na Ukrajině mezi jeho spolubojovníky přezdívalo „taktický Ježíš“. Teprve 24letý mladík vyrazil do války podpořit Ukrajince v boji proti okupantům. Konflikt se mu ale stal osudným, jeho těla se navíc zmocnili Rusové. Ukrajinci ho získali až nyní v rámci výměny zajatců a nyní má zamířit zpět k jeho blízkým do USA. Celý příběh o transferu ostatků sledovala americká stanice CNN.

Pro maminku to byl jednoduše „Joshy“, pro spolubojovníky pak „taktický Ježíš“. Důvodem bylo nejen jeho zapojení se do bojů na Ukrajině, kde působil coby zahraniční dobrovolník, ale také fakt, že měl dlouhé vlasy a zároveň byl pobožný.

Rodák ze státu Tennessee však ve věku 24 let během srpna na Ukrajině zahynul. Ukrajinci později zveřejnili jeho pas a armádní identifikační údaje, jeho tělo ale k dispozici neměli. Zmocnili se ho totiž Rusové.

Ukrajinští zákonodárci Oleksandr Truchiň a Oleksandr Kovaljov si proto dali za cíl dojednat s Rusy předání ostatků. K transferu, jehož součástí byla i vzájemná výměna zajatců, došlo poblíž města Záporoží. Přihlížela mu i americká stanice CNN.

„Je pro mě stejným hrdinou jako naši další vojáci. Tak bychom měli učinit všechno možné k tomu, abychom vrátili jeho tělo zpět k rodině,“ popsal pro CNN Truchiň během cesty k místu setkání s ruskou stranou.

Štáb CNN přímo na místo výměny nesměl, zachytil však vracející se Ukrajince, kterak s sebou nesli i Jonesovo tělo. „Tohle je jeho vlastní krucifix, který nosil. Byl nábožensky založený,“ ukázal jeden z nich osobní předmět.

Nyní by se ostatky mladého Američana měly vrátit do jeho rodného Tennessee, aby ho jeho rodina důstojně pochovala.

Jones patřil mezi celou řadu zahraničních dobrovolníků, kteří bojují po boku Ukrajinců. Proti Rusům vyrazili ve velkém válčit Američané, Britové, Poláci, ale i třeba Češi. Země se může spolehnout také na prapory některých Rusů, kteří se otevřeně staví proti režimu prezidenta Vladimira Putina. Stejně tak za Ukrajinu bojují i prapory Čečenců – odpůrců jejich vládce Ramzana Kadyrova.

Tagy: