Oranžová Tatra se nám zaplatila za půl roku. Retro hračky fungují, říká šéf Dino Toys

Jan Šlemín a Monika Hegedüšová

Rozhovor s Monikou Hegedüšovou a Janem Šlemínem

K prosazení se na trhu s hračkami nestačí jen značka kvality. „Musíte mít dobrý nápad, který dobře zpracujete, kvalitní materiály a správnou obchodní strategii,“ řekl v rozhovoru pro CNN Prima NEWS Jan Šlemín, výkonný ředitel výrobce hraček Dino Toys. Jeho společnost je zároveň držitelem značky Bezpečná a kvalitní značka, která je součástí programu Česká kvalita, nad nímž drží záštitu Ministerstvo průmyslu a obchodu České republiky.

Značka Bezpečná a kvalitní hračka je tu proto, aby bylo spotřebiteli na první pohled jasné, které hračky jsou nejen bezpečné, ale i kvalitní. Je součástí programu Česká kvalita spadajícího pod Ministerstvo průmyslu a obchodu České republiky už od roku 2006. „V tomto roce rovněž vznikla kritéria pro její udělování a značka byla zapsána do programu Česká kvalita,“ uvedla v rozhovoru pro CNN Prima NEWS Monika Hegedüšová, vedoucí oddělení výrobků pro děti v Technickém a zkušebním ústavu stavebním Praha, který je správcem značky Bezpečná a kvalitní hračka.

Značka má také pomoci jejím držitelům se snáze prosadit na trhu. Podle Jana Šlemína, výkonného ředitele výrobce hraček Dino Toys, však jen značka kvality nestačí. „Musíte mít dobrý nápad, který dobře zpracujete, kvalitní materiály a správnou obchodní strategii,“ řekl v rozhovoru pro CNN Prima NEWS.

Tatra zaujala tatínky, kteří si s ní hráli jako malí

Společnost Dino Toys je známa především jako výrobce deskových her, skládaček puzzle, ale také plastových hraček. Z její dílny pochází například hit druhé poloviny 80. let, hra Dostihy a sázky, která baví už několik generací dětí, a také Člověče, nezlob se. Společnost rovněž před několika lety doslova vzkřísila ikonickou plastovou zmenšeninu nákladního vozu Tatra.

„Oranžová Tatra byl opravdu velký fenomén, když jsme s ní znovu přišli na trh, protože se nějakou dobu vůbec nevyráběla,“ vysvětlil Jan Šlemín, mimo jiné zeť autora Dostihů a sázek Ladislava Mareše. Podle něho se společnosti Dino Toys podařilo právě tímto výrobkem oslovit zákazníky z řad tatínků, kteří si s oranžovou Tatrou hráli v 80. letech. „Tehdy jsem počítal, že náklady na její vývoj a výrobu se vrátí za pět let, ale všechno se vrátilo během prvního půlroku. Zkrátka jsme se trefili do nostalgie a retro vlny,“ doplnil Jan Šlemín. Podle něho „osmdesátkové“ retro velmi dobře funguje.

Deskové hry vymýšlejí inventoři

A právě plastové hračky bývají často pod drobnohledem kupujících, jelikož se zajímají o přítomnost nebezpečných látek v nich. „Na základně českých státních norem posuzujeme mechanické vlastnosti, hořlavost, ale i zdravotní nezávadnost. Jednotlivé materiály, z nichž jsou hračky vyrobeny, mají stanovené požadavky, které se soustavně sledují,“ řekla Monika Hegedüšová. Podle ní by se nebezpečná či zdravotně závadná hračka neměla na českém trhu vůbec vyskytovat. To už je ale záležitostí kontrolních orgánů státu

Jan Šlemín také v rozhovoru pro CNN Prima NEWS popsal, jak vznikají deskové hry a co všechno předchází tomu, než jde taková hra na trh. „Máme vývojové oddělení, kde pracují inventoři, grafici a korektoři kvůli návodům. Tým si pak sedne, musí si ujasnit věkovou skupinu, pro kterou bude hra určena. Inventor se pak zavře do skříně a přemýšlí,“ vysvětlil. Když je hra na světě, musí se otestovat na reálných hráčích, kdy se dolaďují detaily a vychytávají „mouchy“. „Úplně novým typem jsou únikové hry,“ dodal šéf společnosti Dino Toys.

Tagy:
hračka rozhovor Tatra retro deskové hry CNN Prima NEWS Ministerstvo průmyslu a obchodu Dostihy a sázky Praha hračky Česká kvalita desková hra materiál Českou kvalitu nenahradíš Bezpečná a kvalitní hračka Jan Šlemín Monika Hegedüšová Dino Toys Ministerstvo průmyslu a obchodu České republiky TATRA TRUCKS a.s.