Mluvil slabě, ale zřetelně. Ošetřovatelka prozradila poslední slova papeže Benedikta XVI.

Pane, miluji tě. Tak měla znít poslední slova zesnulého emeritního papeže Benedikta XVI., která zaslechla jeho ošetřovatelka. Právě hledání Ježíše, „milovaného“, bylo charakteristickým rysem služby Josepha Ratzingera, informují zahraniční weby.

„Zdravotní sestřička si vzpomněla, že papež Benedikt XVI. pronesl krátký výrok asi ve tři hodiny ráno, než později ráno zemřel,“ poodhalil detaily úmrtí arcibiskup Georg Gänswein, na jeho slova upozornil web New York Times.

„Řekl: ‚Pane, miluji tě,‘“ citoval zdravotní sestru Gänswein. Ošetřovatelka 95letému papeži pomáhala, ten však 31. prosince zemřel. Ratzinger, stál v čele katolické církve v letech 2005 až 2013, kdy se úřadu vzdal kvůli zhoršujícímu se zdraví.

„Benedikt XVI. pronesl poslední slova slabým hlasem, ale velmi zřetelně. Italsky…“ dodal Gänswein v neděli pro oficiální vatikánská média. Byla to prý jeho poslední srozumitelná slova.

Začalo poslední rozloučení

S úderem deváté hodiny dopolední se v pondělí veřejnosti otevřely dveře vatikánské Svatopetrské baziliky, kde je až do čtvrtečního pohřbu vystavena rakev se zesnulým emeritním papežem. Rozloučit se přicházejí tisíce lidí.

Na bývalou hlavu církve ve vysílání CNN Prima NEWS vzpomínal kněz Tomáš Halík. Osobně se s Benediktem XVI. znal, popsal ho jako moudrého, neobyčejně laskavého a noblesního člověka. Vzpomínku připojil také teolog Daniel Vícha.

Tagy:
Vatikán papež zahraničí křesťanství úmrtí Benedikt XVI. poslední slova Tomáš Halík Katolická církev církev Georg Gänswein