„Ospalý senil“ Biden provokuje jaderný armagedon, zuří Medveděv kvůli kazetové munici

Místopředseda ruské bezpečnostní rady a bývalý prezident Dmitrij Medveděv

Nesouhlas s kazetovou municí

Někdejší ruský premiér a prezident Dmitrij Medveděv se nevybíravě opřel do šéfa Bílého domu Joea Bidena. Kvůli odsouhlaseným dodávkám kazetové munice na Ukrajinu ho obvinil, že přivolává hrozbu „jaderného armagedonu“. Americkou hlavu státu pak nazval „ospalým senilem“.

Medveděv, který nyní předsedá vlivné Radě bezpečnosti Ruské federace, je klíčovým spojencem prezidenta Vladimira Putina v ruské invazi na Ukrajinu. Pro ostrá vyjádření zpravidla nechodí daleko a nejinak tomu bylo i v sobotu, kdy se vyjádřil k tomu, že USA poskytnou napadené Ukrajině kazetovou munici.

Jak funguje kazetová munice, se můžete podívat v této reportáži:

ČTĚTE TAKÉ: Brutální záběry ukrajinské léčky u Bachmutu. Na Rusy „pršely“ bomby, zdevastovaly celý oddíl

Bidenovi nejdříve připomněl „úprk“ z Afghanistánu, následně ho obvinil ze zničení hospodářství v Evropě a rozpoutání konfliktu mezi Ruskem a Ukrajinou. „Po vyčerpání všech prostředků slibuje kazetovou munici a také vyhlídky Kyjeva na členství v NATO, což, pokud k tomu dojde, bude znamenat třetí světovou válku,“ napsal Medveděv na svém telegramovém účtu, přičemž Bidena označil za „ospalého senila“. Ten přitom v pátečním rozhovoru pro CNN řekl, že Ukrajina momentálně není na členství v Severoatlantické alianci připravena.

Medveděv se pak ve svém příspěvku jal zamýšlet nad tím, co amerického prezidenta k takovým krokům vedlo. Nejdříve se rozepsal o směřování každého amerického vůdce k ovládání a omezování ostatních států. Pak ale přidal i další teorie. „Dá se říct, že je to starý nemocný muž trpící těžkou demencí. Nebo se možná jako umírající dědeček rozhodl kultivovaně odejít tak, že vyprovokuje jaderný armagedon a vezme s sebou na onen svět i polovinu lidstva,“ napsal.

O hrozbě jaderné války nemluví Medveděv, který Západu hrozí poměrně pravidelně, zdaleka poprvé. Během povstání vagnerovců varoval západní státy, aby této události nezneužívaly ke svým cílům, a zmínil, že pokud se jaderné zbraně dostanou do rukou „banditů“, celý svět se ocitne na prahu katastrofy. Minulý měsíc například hrozil zničením podmořského spojení mezi Evropou a USA. Podle ruského nezávislého webu Verstka se na znění příspěvků Medveděva podílí alkohol, který údajně velice rád konzumuje.

Schválení dodávek kazetové munice na Ukrajinu, které v pátek oznámila americká vláda, vyvolalo nesouhlasné reakce i mezi státy NATO. Španělská ministryně obrany Margarita Roblesová se nechala slyšet, že by se tato zbraň na Ukrajinu posílat neměla. Britský premiér Rishi Sunak v sobotu zdůraznil, že Británie je signatářem úmluvy, která zakazuje výrobu kazetové munice a odrazuje od jejího používání, proti kterému se vyslovila i OSN. Obdobné prohlášení vydala i Kanada. Kyjev se zavázal, že munici nepoužije v Rusku nebo v městských oblastech.

Tagy:
Ukrajina Bílý dům Joe Biden USA Rusko Dmitrij Anatoljevič Medveděv ruská invaze na Ukrajinu kazetová munice