ČSSD leží v prachu a hrozí její úplné zničení, řekl Paroubek. Chce levicovou superkoalici

Bývalý český premiér Jiří Paroubek hlásí návrat do politiky. Byl zvolen předsedou strany Česká suverenita sociální demokracie, která používá zkratku ČSSD, tedy stejnou jako strana, které v minulosti šéfoval a vytáhl ji na politické výsluní. V rozhovoru pro CNN Prima NEWS zkritizoval představitele SOCDEM a promluvil o svých ambicích i aktuálním politickém dění.

Co vás vedlo k návratu do aktivní politiky?
Přiznám se, že jsem moc chuť neměl, ale nakonec jsem se nechal přemluvit. Dal jsem na naléhání přátel a také mi nebyla lhostejná značka ČSSD, která leží v prachu a hrozí její úplné zničení.

Poslední vaše politické projekty, ať už to byli Národní socialisté, později LEV 21 nebo kandidatura do Senátu, skončily nezdarem. Nemáte pocit, že poptávka po vaší osobě ve vrcholné politice mezi lidmi není? Že už zkrátka a dobře pro ně nejste tím politickým lídrem, za kterým by šli a volili ho?
Vzhledem k tomu, co se za politické lídry vydává dneska, tak nějakým nedostatkem sebevědomí trpět nemusím. Hlavně se mohu vrátit k tomu, co jsem dokázal, když jsem byl v čele ČSSD a z deseti procent jsem tu stranu vytáhl až na 33procentní volební podporu.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Léky nejsou, vozí se na Ukrajinu. Za novou ambasádu vláda vyhodí čtvrt miliardy, rozčiluje se herec a bývalý politik Vítězslav Jandák

Česká suverenita sociální demokracie má v podstatě nulové preference. Nejdete do předem prohrané bitvy?
Ani Winston Churchill nevyhrál všechny bitvy. Z toho si nedělám starosti. Je to projekt, který má střednědobý charakter a dlouhodobý charakter. Jeho vrchol bude až ve volbách do Poslanecké sněmovny a na to je ještě dostatek času. Pravděpodobně postavíme i kandidátku do letošních evropských a krajských voleb. Tam budeme hledat i vhodné koaliční partnery z levicového spektra nebo ze strany politického středu.

To, co předvádí vláda Petra Fialy, je neuvěřitelné. Stačí, když má někdo jiný názor než ona, a hned ho spojuje s Putinem. To jsou její obvyklé praktiky, zakrývat svoji neschopnost a vytvářet z politických soupeřů bubáky a čerty spojené s Putinem.

Na váš sjezd jako host dorazil i bývalý prezident Miloš Zeman, se kterým jste v minulosti neměl nejlepší vztahy. Znamená to, že došlo k vašemu usmíření?
Nedomnívám se, že by naše vztahy byly problémové. Když byl posledních deset let prezidentem, podporoval jsem ho téměř ve všem a ve věcech, s kterými jsem s ním nesouhlasil, tak jsem taktně mlčel. On to vnímal, neboť nebylo zase tolik lidí, kteří ho podporovali v médiích. Určitě nás teď ale spojily podobné názory na současné dění, které se odehrává na české politické scéně.

Netajíte se plánem sjednotit levicové strany. Počítáte i s komunisty a sociální demokracií, s kterou jste se rozešel ve zlém?
Domnívám se, že potenciál levice, pokud by se spojila do nějaké aliance, tak jako se to povedlo například ve Francii, tady je. Koneckonců podařilo se to i pravici v ČR, byť mezi sebou jednotlivé strany měly ideové, programové, personální rozdíly i určité animozity. Spolupráci si umím představit jak s komunisty, tak i se sociální demokracií.

Jaký vztah s vedením současné sociální demokracie máte?
Momentálně nulový.

Myslíte si, že je to tedy vůbec reálné?
S panem předsedou Šmardou jsme o společném postupu jednali někdy začátkem minulého roku, ale pan Šmarda zjistil, že jsou mezi námi velké názorové rozdíly, především v oblasti zahraniční politiky. A také někteří členové vedení strany s mojí osobou ohledně vytvoření společné volební platformy levice měli problém a tím jednání skončila. Je to jejich rozhodnutí, ale také odpovědnost za nadcházející volební výsledek. Charakterizoval bych to jako Čekání na Godota. Pokud neprorazí v nejbližších volbách do Evropského parlamentu, budou muset začít seriózně jednat o tom, jak dosáhnout toho, aby se levice vrátila zpátky do české politiky nikoliv jako mimoparlamentní strana, ale parlamentní.

Před sedmi lety jste byl blízko k návratu do této strany. Proti vašemu přijetí se postavil tehdejší předseda Bohuslav Sobotka, který vás v čele sociální demokracie střídal. Bylo to pro vás zklamání?
Bylo by to zklamání tehdy, pokud by to řekl otevřeně, ale on použil své nohsledy, Pocheho a podobně, kteří mě do sociální demokracie nepustili, byť mě do ní přijala její organizace ve Středočeském kraji.

Pokud v letošních amerických prezidentských volbách zvítězí Donald Trump, tak se tu válku bude snažit rychle ukončit. Přiznám se, že jsem mu v prvních volbách nefandil, ale realita je taková, že ať je jakýkoliv, tak za jeho působení žádný nový válečný konflikt na světě nevznikl.

Dovládne podle vás pětikoalice do řádných voleb?
Budou se tam chtít udržet za každou cenu. Podle mě tam ty necelé dva roky už vydrží. To, co ale předvádí, je neuvěřitelné. Stačí, když má někdo jiný názor než oni, a hned ho spojují s Putinem. To jsou obvyklé praktiky této vlády, zakrývat svoji neschopnost a vytvářet z politických soupeřů bubáky a čerty spojené s Putinem.

Ukrajina se už druhým rokem brání ruské invazi. Co říkáte aktuálnímu dění na frontě?
Ten výsledek je takový, jaký jsem očekával. Když se podíváte do mých rok starých článků, tak jsem tohle předvídal. Projevuje se větší síla ruské armády, která má větší potenciál. Pokud v letošních amerických prezidentských volbách zvítězí Donald Trump, tak se tu válku bude snažit rychle ukončit. Přiznám se, že jsem mu v prvních volbách nefandil, ale realita je taková, že ať je jakýkoliv, tak za jeho působení žádný nový válečný konflikt na světě nevznikl.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Bývalý premiér Jiří Paroubek hlásí návrat do aktivní politiky. Byl zvolen novým předsedou ČSSD:

Tagy: