Ovčáček je zvláštní bytost, je psychicky nevyvážený. Potřebuje pomoc, hodnotí politolog

Jiří Ovčáček se oženil s Ukrajinkou Annou, s níž vyženil i syna.

INTERVIEW 19.10.2021

Mluvčí prezidenta republiky Jiří Ovčáček je zvláštní bytostí. Je psychicky nevyvážený. V pořadu Interview na CNN Prima NEWS zhodnotil hradního mluvčího politolog a politický komentátor Jiří Pehe. Ten také hovořil o aktuální situaci kolem zdraví prezidenta Miloše Zemana nebo o jeho poradci Martinu Nejedlém.

Policie oznámila, že zahájí prošetřování možného protiprávního jednání, ve kterém lze spatřovat znaky trestných činů proti republice v okolí Miloše Zemana. Podle Peheho se to zřejmě v prvé řadě týká kancléře prezidenta Vratislava Mynáře.

„Zdá se být ústřední postavou v tom, jakým způsobem kancelář prezidenta postupovala, nebo nepostupovala, informovala a neinformovala. Bude tam celá řada otázek ohledně pravosti podpisu na svolání Sněmovny. Druhá věc je, zdali kancléř Mynář tím, že od nemocnice obdržel zprávu o stavu prezidenta a přesto svolal schůzku s Vondráčkem, neohrozil zdraví a život hlavy státu,“ vysvětlil politolog.

Šprajc kancléře

Zamlčení informací o prezidentově zdraví si Pehe vysvětluje tak, že „Hrad a lidé okolo prezidenta mají vlastní zájmy“.

„Dlouhodobě se mi zdá, že prezidenta využívají k vlastním zájmům a zřejmě se rozhodli vytvářet zdání, že prezident na tom je dobře. Myslí, že to je boj o moc a udržení vlivu. Pokud by prezident byl suspendován, jedna část pravomocí přechází na premiéra, druhá na předsedu Sněmovny. Premiér by pak měl možnost odvolat kancléře a další pracovníky prezidenta, takže mají důvod obávat se o svoji budoucnost,“ vysvětlil Pehe. „Hrad si vymýšlel s tím, že prezident je na tom lépe, než je, a asi se mu to vymklo z rukou,“ dodal politolog.

Premiér Andrej Babiš (ANO) i šéf ODS Petr Fiala Mynáře vyzvali, aby post kancléře opustil. Mynář prohlásil, že prezidentem republiky je Zeman, který ho jmenoval, a on jako jediný jej může odvolat.

„Pokud pravomoci prezidenta přejdou na někoho jiného, prezidentem se napůl stává premiér a napůl předseda Sněmovny. Podle mě tam z právního hlediska není co řešit. Říct, že mě může odvolat pouze prezident Zeman, protože mě jmenoval, dostali bychom se do absurdní situace, že kancléř Mynář by jím byl doživotně, pokud by prezident Zeman zemřel,“ objasnil Pehe.

„Je to jenom šprajc kancléře, který tu hraje zvláštní hru s veřejností i politiky, kteří o tom momentálně rozhodují,“ dodal.

Nevyrovnaný Ovčáček

Řeč byla také o mluvčím prezidenta Jiřím Ovčáčkovi. „Jiří Ovčáček je zvláštní bytost. Těžko se mi o něm mluví, myslím, že by možná trochu potřeboval pomoc. Zdá se mi být psychicky nevyvážený. Celou dobu, co byl prezident v nemocnici, dával velmi zmatené zprávy – neinformoval o jeho stavu, ale živil nás citáty z bible a podobně. Je to skoro absurdní podívaná,“ má jasno politolog.

Podle Peheho si Ovčáček také občas protiřečí. „Když se ozvaly hlasy, že by se to, co se děje okolo prezidenta, mělo vyšetřovat jako zločin proti republice, Jiří Ovčáček se ozval s tím, že za prezidentem v nemocnici vůbec nebyl, ale přitom nás informoval o tom, že prezident jí buchty a vinnou klobásu,“ pokračoval politolog.

Do hradní trojice, která čelí dlouhodobě kritice, patří také Zemanův externí poradce Martin Nejedlý. Toho v úterý vyzval na pokyn premiéra Babiše ministr zahraničí Kulhánek k tomu, aby vrátil diplomatický pas. Má na to sedm dní.

„Dlouhodobě víme, že Martin Nejedlý nebyl ani v pracovním poměru na Hradě. Údajně působil jako poradce prezidenta, měl tam svoji kancelář. Přitom nebyl státním úředníkem a v pracovním poměru, z čehož i soudím, že neměl dostat diplomatický pas. Působil jsem po boku prezidenta Havla a nedokážu si představit, že bychom rozdávali diplomatické pasy,“ uvedl Pehe.

Diplomatický pas Nejedlému „přiklepl“ v prosinci 2013 tehdejší šéf diplomacie Jan Kohout, člen „přechodné“ úřednické vlády Jana Fischera.

Tagy: