Prezident Zeman skončil v nemocnici. Doporučili mu nepřetržitou lékařskou péči

Prezident Miloš Zeman skončil v Ústřední vojenské nemocnici, potvrdila její mluvčí Jitka Zinke. Zdá se, že by měl podstoupit dlouhodobější hospitalizaci a v nemocnici být nejméně do pátku. Na místo dorazil v úterý dopoledne na invalidním vozíku v doprovodu své manželky Ivany. V té samé nemocnici je v současnosti i exprezident Václav Klaus.

Zinke potvrdila Zemanovu hospitalizaci, bližší informace ale s odkazem na zákon odmítla uvést. Podle informací deníku Právo by mělo jít o dlouhodobější pobyt. Do nemocnice dorazil prezident v úterý kolem 11. hodiny dopoledne v doprovodu své manželky Ivany.

Přesné důvody hospitalizace zatím nejsou známy. Redakce CNN Prima NEWS zjišťovala podrobnosti u tiskového mluvčího Hradu Jiřího Ovčáčka, který ale zatím na dotaz nereagoval.

Podle prezidentova poradce Martina Nejedlého jde o preventivní prohlídku. „Slyšel jsem pana prezidenta, že se domlouvá přes svého kancléře a tajemníka, aby dohodl termín na pravidelnou prohlídku,“ uvedl Nejedlý pro web iROZHLAS.cz.

V nemocnici do pátku

Miloš Zeman do nemocnice pravidelně dochází na tzv. rekondiční pobyty, jak to již dříve sám nazval. Dlouhodobě trpí cukrovkou a tzv. neuropatií, tedy poruchou nervů v dolních končetinách. Kvůli tomu používal hůl a v posledních měsících „přesedlal“ na invalidní vozík. Sám se také přiznal, že už hůř slyší.

V nemocnici by měl být podle Aktuálně.cz nejméně do pátku. Jeho hospitalizace není náhlá, ale plánovaná. Na kontrole měl být Zeman už minulý pátek. Zemanův ošetřující lékař a ředitel nemocnice Miroslav Zavoral prezidentovi doporučil, že by měl zvážit nepřetržitou péči.

Prezident má zdravotní komplikace už dlouhé roky. Hrad si ale jeho soukromí velmi střeží. V loňském roce si zlomil pravou ruku a musel podstoupit operaci. Několik měsíců už jezdí na invalidním vozíčku. Naposledy ale Zeman hlásil, že část těla mu ještě slouží. V létě z dovolené hlásil, že ruce mu ještě fungují, a projížděl se na svém oblíbeném člunu.

V nemocnici je i Václav Klaus

V Ústřední Vojenské nemocnici byl během víkendu hospitalizován i exprezident Václav Klaus.

„Mohu potvrdit, že pan prezident měl o víkendu problémy s vysokým tlakem a na doporučení lékařů byl hospitalizován v ÚVN,“ řekl v úterý Právu mluvčí Institutu Václava Klause Petr Macinka.

Klaus měl strávit v nemocnici dvě noci. V pondělí odpoledne jej lékaři propustili do domácího léčení. O jeho zdraví však měli nadále obavy, proto měl bývalý prezident podstoupit další vyšetření a do nemocnice se v úterý znovu vrátil.

Tagy: