Ovlivní polské volby Rusko? Stopy vedou spíše do Česka a Evropské komise, říká komentátor

Martin Schmarcz

SPECIÁLNÍ VYSÍLÁNÍ (287)

Do polských voleb se nešťastně zapojili i čeští politici. Jmenovitě eurokomisařka pro hodnoty a transparentnost Věra Jourová. Řekl to ve speciálním vysílání k polským volbám komentátor Martin Schmarcz. Podle něj by si Češi měli vzít z Polska příklad, protože v sektoru infrastruktury jasně vítězí. Druhý speciál plný aktuálního zpravodajství a analýz k polským volbám CNN Prima NEWS odvysílá v neděli od 20:15 hodin.

Nedělní polské volby rozhodnou o dalším směřování země. Do jejich průběhu ale značně promluvila i česká stopa na úrovni Evropské komise. „Velice silně zasáhla špatným způsobem eurokomisařka Věra Jourová. Dokonce poté, co předsedkyně Ursula Von der Leyenová řekla, že spor s Poláky je vyřešen, tak Jourová rozhodla jinak. To ona pozastavila čerpání z evropských fondů, a to je dnes velkým argumentem předsedy Občanské platformy Donalda Tuska,“ řekl Martin Schmarcz ve speciálním vysílání CNN Prima NEWS k polským volbám.

ČTĚTE DÁL: RADAR: Přichází silný vítr i bouřky, hrozí polámání stromů a potíže v dopravě. Jak bude u vás?

Podle něj se tak nebude mluvit o ovlivnění voleb z Ruska, ale spíše z jiných stran. „Je to bohužel Evropská komise a je tam i negativní česká stopa,“ dodal Schmarcz.

S jeho názorem polemizoval diplomat a bývalý velvyslanec v Polsku Jan Sechter. Podle něj se spíš vliv Evropské komise dramatizuje. „Donald Tusk má i jako někdejší předseda Evropské rady zřejmě větší kontakty v Bruselu. Poláci jsou ale národ, který umí prosazovat své zájmy a umí to za jakékoliv konstelace,“ řekl Sechter.

Schmarcz také na Polsku ocenil, jakým způsobem dokázali zemi posunout a jak si vzali příklad z České republiky. Podle něj se ale karta obrací a Češi by se měli spíše podívat na strategii svých sousedů. „Oni se inspirovali mnoha věcmi. Teď jsme na řadě my, abychom se inspirovali jejich úspěchy. Protože například to, co dokázali ve výstavbě infrastruktury, je jednoznačně vítězství,“ řekl komentátor k odkazu vybudované síti dálnic a jiných komunikací.

Poláci totiž v posledních letech investovali do železnic, silnic a zřejmě budou stavět jaderné elektrárny. To jsou přitom problémy, se kterými si Česká republika neví rady. „Oni se u nás inspirují, že nakonec budou daleko lepší než my. Strategické uvažování je v Polsku úplně jiné a ve věcech, kde by se Češi rozhádali, tak se oni umí dohodnout,“ dodal.

CNN Prima NEWS vysílá k polským volbám speciál plný aktuálního zpravodajství a analýz, v neděli začíná v 20:15.

Tagy: