Ve zdravotnictví není nikdy dost peněz, míní Philipp. Zmínil Válkův velký krok ohledně platů

Nemocnice

Tom Phillip

V oblasti zdravotnictví není nikdy dost finančních prostředků. Uvedl to v pořadu K věci na CNN Prima NEWS místopředseda sněmovního výboru pro zdravotnictví Tom Philipp (KDU-ČSL) s odkazem na nejmodernější zdravotnické pomůcky. Zmínil také zásadní krok ohledně platů lékařského personálu od ministra resortu Vlastimila Válka (TOP 09). Philipp mimo jiné uvedl, že systém zdravotnictví je velmi solidární, a vyzval k diskuzi, zda by mělo dojít k úpravě.

Poslanec zmínil, že tlak na zvyšování platů zaměstnanců ve zdravotnictví se opakoval každoročně, když působil na postu náměstka ministra zdravotnictví v období let 2014 až 2018. „Při vyjednávání s odbory a Českou lékařskou komorou jsme vždy našli shodu, ke stávkám nedocházelo,“ podotkl Philipp.

K TÉMATU: Pomocí videohovoru na pohotovost? Diskutují o tom v Jihočeském kraji

„Věřím, že pokud se všechny strany dohodnou, aby se platy nastavily ve všech zdravotnických zařízeních podle stejných pravidel, situace se uklidní. Předpokládám ale, že odbory budou stále hledat výhody pro pracovníky, zatímco zaměstnavatelé si budou chtít zachovat autonomii, aby nemuseli platy měnit podle šablony,“ pronesl místopředseda zdravotnického výboru.

Podle Philippa je zdravotnictví sektorem, který vyžaduje vždy více finančních prostředků. „Mzdy tvoří jednu z největších částí rozpočtu, ale vzhledem k moderním technologiím, drahým přístrojům a přípravkům se nikdy nedá prohlásit, že má tato oblast dostatek peněz,“ poznamenal v pořadu K věci.

Místopředseda sněmovního výboru současně připomněl, že již platí pravidelná valorizace pro státní pojištěnce. „Podařilo se to prosadit na začátku volebního období. Ministr Válek tímto krokem udělal velký krok v otázce pravidelného financování zdravotní péče. Pravidla pro více finančních prostředků jsou pevně daná, musíme s nimi umět vyjít,“ zdůraznil poslanec.

Philipp také uvedl, že se již 20 let vede debata o osobní odpovědnosti jedince ke svému zdraví. „Náš zdravotnický systém je velmi solidární. Měli bychom debatovat o tom, v jaké míře by měl takový být, když si někteří systematicky své zdraví ničí,“ konstatoval místopředseda výboru.

„Hovořit veřejně o míře odpovědnosti každého jedince za svůj zdravotní stav není žádná ostuda, do společnosti to patří,“ dodal Philipp.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Evergreen českých lékárniček Endiaron se už vůbec nemusí vrátit na trh

Tagy:
nemocnice zdravotnictví politika mzda státní rozpočet Vlastimil Válek platy Česká lékařská komora odbory K věci vláda výbor pro zdravotnictví Tom Philipp Poslanecká sněmovna ČR zdravotnický pracovník