Padl vesmírný rekord. Ed Dwight je nejstarším člověkem v kosmu, překonal slavného herce

Ed Dwight se stal nejstarším člověkem v kosmu.

Ed Dwight se stal nejstarším člověkem v kosmu

Padl nový vesmírný rekord. Postarala se o něj společnost miliardáře Jeffa Bezose – Blue Origin. Její raketa v neděli vynesla do nebes šest astronautů, přesněji řečeno vesmírných turistů. Mezi nimi byl i devadesátiletý americký astronaut Ed Dwight, který se tak stal nejstarším člověkem v kosmu, informovalo zpravodajství CNN a agentura AP.

Dwight se měl do vesmíru podívat už před šesti desítkami let. Někdejšího pilota vojenského letectva vybral v roce 1961 americký prezident John F. Kennedy k výcviku na astronauta, ale do vesmíru nakonec neletěl. Tehdy mu tak unikla šance stát se prvním černochem z USA ve vesmíru. Tím se stal v roce 1983 Guion Bluford.

ČTĚTE TAKÉ: Nebe znovu osvítí polární záře. Odborníci prozradili, kdy se objeví a jak bude vypadat

Do vesmíru se Dwight přeci jen ale podíval. V neděli spolu s pěti dalšími spolucestujícími zažil několik minut beztíže, než modul, který se oddělil od opakovatelně použitelné rakety, přistál na padáku po letu trvajícím přibližně 10 minut. Astronauté jsou v pořádku a z Dwighta se stal nový rekordman jako nejstarší člověk ve vesmíru, protože je skoro o dva měsíce starší než herec Hvězdných válek William Shatner, který letěl v roce 2021, uvedla AP.

„Myslel jsem si, že něco takového nepotřebuji zažít, ale teď vidím, že jsem to potřeboval. Bylo to úžasné,“ sdělil Dwight zpravodajství CNN.

Dwight po odchodu z letectva pracoval u IBM a založil stavební společnost, než vystudoval sochařství. Od té doby se věnuje umění. Několik jeho děl letělo do vesmíru.

Let byl prvním letem Blue Origin s posádkou po téměř dvou letech od nehody v roce 2022, která uzemnila její suborbitální raketu New Shepard, sám modul vystoupal za hranici zemské atmosféry, poznamenala agentura Reuters.

Všichni cestující jsou platícími zákazníky vesmírné turistiky společnosti Blue Origin, ačkoli Dwightovo místo sponzorovala nezisková organizace zaměřená na vesmír a soukromá nadace. Blue Origin nezveřejnil, kolik účtuje zákazníkům. Do vesmíru i s aktuálním letem dopravila 37 soukromých astronautů, dodala.

Jediná aktivně využívaná raketa Blue Origin zůstávala na zemi po selhání uprostřed letu v září 2022 během výzkumné mise bez posádky. Kvůli strukturální poruše v trysce motoru rakety musel být let plný vědeckých experimentů zrušen. Americký Federální úřad pro letectví (FAA), který dohlíží i na bezpečnost komerčních raket, požadoval, aby společnost podnikla 21 nápravných opatření, včetně přepracování motoru a „organizačních změn.

Raketa New Shepard znovu odstartovala v prosinci 2023, avšak bez posádky. Vynesla k hranici vesmíru 33 vědeckých a výzkumných zařízení.

Obnovení rutinních letů New Shepard bylo hlavní prioritou nového generálního ředitele Blue Origin Davea Limpa, kterého koncem loňského roku vybral miliardář Bezos, usilující o posílení konkurenceschopnosti své vesmírné společnosti vůči firmě SpaceX Elona Muska.

Další naléhavou prioritou představuje nová, mnohem větší a opakovatelně použitelná raketa New Glenn, která má konkurovat Falconu 9 společnosti SpaceX při vynášení komerčních a vládních satelitů na oběžnou dráhu i mimo ni. Vývoj New Glenn ale nabral roky zpoždění, ačkoli Blue Origin očekává první start koncem letošního roku, napsal Reuters.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Odvrácená strana Měsíce je jiná, než si myslíme, napsalo CNN. Tajemství má rozlousknout čínská sonda

Tagy: